Πορθητής Τριπολιτσάς: Ο Μανώλης Δούνιας θα πάρει τη θέση που του αξίζει

Τα Νεα της Περιφερειας


Ένας ξεχασμένος, παραμελημένος και παρεξηγημένος ήρωας – αγωνιστής της Ελληνικής Επανάστασης, ο Μανώλης Δούνιας, θα πάρει τη θέση που του αξίζει.

Ο χώρος που φιλοξενεί την προτομή του πορθητή της Τριπολιτσάς, στην περιοχή της Μεταμόρφωσης Τρίπολης, μπροστά απ΄τον εκεί ιερό ναό της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος, αναβαθμίζεται απ΄ το δήμο της Τρίπολης.

Τις τελευταίες ημέρες γίνονται εργασίες ανάπλασης και ανάδειξης του χώρου (υπάρχει και δρόμος με το όνομά του στην Τρίπολη).

Όταν αυτές ολοκληρωθούν, θα τοποθετηθεί νέο άγαλμα του Μανώλη Δούνια, προσφορά ιδιώτη.

Ο Δούνιας, ναυτικός στο επάγγελμα, ήταν ικανός στον πόλεμο και είχε σημαντικές επιτυχίες σε διάφορα πολεμικά πεδία. Εφάρμοσε ένα έξυπνο σχέδιο και φαίνεται να είναι αυτός, που εισήλθε πρώτος στην οχυρωμένη Τριπολιτσά, απ την πύλη του Ναυπλίου.

Δεν είχε κανένα προνόμιο απ’ το κράτος.

Είχε καταγωγή απ’ τον Πραστό Κυνουρίας.

Έπαιξε πρωταγωνιστικό ρόλο στην απελευθέρωση του Λεωνιδίου, πολέμησε στην πολιορκία του Ακροκόρινθου και του Ναυπλίου και πήρε μέρος στις σκληρές μάχες του Βαλτετσίου, των Δολιανών, της Μπερτζοβάς, του Αγίου Σώστη, του Ομερτσαούση και της Γράνας.

Πολέμησε κατά του Δράμαλη σε Άργος, Ναύπλιο, Δερβενάκια και Κλένια Κορινθίας.

Συμμετείχε σε μάχες, στη Ρούμελη, ενώ βρέθηκε και απέναντι στον Ιμπραήμ, στη Δαβιά Αρκαδίας, στους Μύλους Αργολίδας και στα Βέρβενα Κυνουρίας.

Πέθανε το 1855, σε ηλικία 65 ετών στην Τρίπολη.

” Απεβίωσεν επί της…Διαβάστε τη συνέχεια: ertnews.gr