Πολωνία: Αγορά γιγάντιου πακέτου όπλων από τη Νότια Κορέα

Νεα


Η κυβέρνηση της Πολωνίας υπέγραψε χθες Τετάρτη συμβόλαια για την προμήθεια ή/και την παραγωγή με άδεια στη χώρα βαρέων όπλων και αεροσκαφών από τη Νότια Κορέα, συμπεριλαμβανομένων περίπου χιλίων κυρίων αρμάτων μάχης K2, κάπου 650 αυτοκινούμενων πυροβόλων 155 χιλιοστών K9 καθώς και 48 αεροσκαφών FA-50, κατά τη διάρκεια επίσημης τελετής στη Βαρσοβία.

Δεν αποκαλύφθηκε το κόστος της απόκτησης του εξοπλισμού αυτού για τις πολωνικές ένοπλες δυνάμεις. Σύμφωνα με κορεατικά ΜΜΕ, η δαπάνη θα ανέλθει σε αρκετά δισεκατομμύρια δολάρια. «Αντλούμε μαθήματα από αυτό που συμβαίνει στην Ουκρανία», είπε στον Τύπο ο πολωνός υπουργός Άμυνας Μάριους Μπλάστσακ, αναφερόμενος στην εισβολή της Ρωσίας την 24η Φεβρουαρίου, μετά την υπογραφή των συμβολαίων με αντιπροσώπους των ομίλων Korea Aerospace Industries και Hyundai. «Ο χρόνος πιέζει, πρέπει να εξοπλιστεί ο πολωνικός στρατός», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με το πολωνικό υπουργείο Άμυνας, τα πρώτα 12 από τα 48 FA-50 (πρόκειται για εκπαιδευτικά/ελαφρά μαχητικά-βομβαρδιστικά ανεπτυγμένα από την KAI και τη Lockheed Martin, με βάση το F-16) θα παραδοθούν στην πολωνική Πολεμική Αεροπορία το 2023. Θα αντικαταστήσουν αεροσκάφη σοβιετικού σχεδιασμού, ιδίως τα MiG-29, και θα τεθούν σε υπηρεσία μαζί με F-16 και, αργότερα, F-35 που έχει παραγγείλει η Πολωνία από τις ΗΠΑ.

Τα πρώτα 180 κύρια άρματα μάχης θα παραδοθούν φέτος, είπε ο κ. Μπλάστσακ στο πολωνικό πρακτορείο ειδήσεων PAP. Η δεύτερη παρτίδα, αποτελούμενη από 800 άρματα, θα παραχθεί εν μέρει…



Διαβάστε τη συνέχεια: ertnews.gr