Ποιους αφορά η συμπλήρωση του χρόνου ασφάλισης με εξαγορά και αυτασφάλιση (video)

Οικονομια


Σε ζητήματα σχετικά με τους όρους και τις προϋποθέσεις για τη συνταξιοδότηση σε συγκεκριμένες κατηγορίες πολιτών, αναφέρθηκε μιλώντας στην εκπομπή «ΕΡΤ Σαββατοκύριακο», ο εργατολόγος Δημήτρης Μουσελίμης.

Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά: «Έχουμε δύο νέα εργαλεία για τη βοήθεια των ασφαλισμένων υποψηφίων συνταξιούχων ώστε να συμπληρώσουν τις ελάχιστες προϋποθέσεις συνταξιοδότησης, κυρίως έρχονται να καλύψουν τις περιπτώσεις εκείνες που έχουν καταθέσει ή πρόκειται να καταθέσουν χαρτιά και διαπιστώνουν ότι δεν έχουν τις ελάχιστες προϋποθέσεις των 15 ετών ασφάλισης ή των 4.500 ημερών ασφάλισης.

Η πρώτη δυνατότητα δίνει το δικαίωμα καταβολής εισφορών και αναγνώρισης έως και 150 ημερών, με απαραίτητη προϋπόθεση ο ασφαλισμένος να συμπληρώνει εντός του τρέχοντος έτους το 67ο έτος (έως 31-12-2022), να έχει διακόψει οριστικά την απασχόλησή του και την πραγματική ή την προαιρετική του ασφάλιση.

Το εργαλείο αυτό δεν αφορά τις εκκρεμείς αιτήσεις συνταξιοδότησης, να μην έχει πάρει σύνταξη από κάποιον άλλο φορέα της Ελλάδας ή του εξωτερικού και να μην δικαιούται άλλη μορφή συνταξιοδότησης (πχ αναπηρίας, χηρείας, κλπ).

Επίσης δεν αφορά τις περιπτώσεις εκείνες που οι ασφαλισμένοι έχουν αναγνωρίσει πάνω από πέντε χρόνια, που όμως ασφαλισμένοι των 4.500 ενσήμων ούτως ή άλλως δεν έχουν τέτοια δυνατότητα, γιατί η εξαγορά προβλέπει να υπάρχουν ήδη 3.600 πραγματικά ένσημα. Η αναγνώριση γίνεται με εφάπαξ καταβολή.

Το δεύτερο…Διαβάστε τη συνέχεια: ertnews.gr