Πλαφόν στα υπερκέρδη εταιρειών, αλλά όχι στην τιμή του φυσικού αερίου – Το σχέδιο της Κομισιόν για την ενεργειακή κρίση

Οικονομια


Τις προτάσεις της Κομισιόν για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης παρουσίασε την Τετάρτη 14/9 στο Στρασβούργο, η πρόεδρος της επιτροπής, Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν.

Στα άμεσα μέτρα που προτείνει η Κομισιόν είναι:

  • η υποχρεωτική μείωση κατανάλωσης ρεύματος τις ώρες αιχμής, υπολογίζεται σε 3-4 ώρες μέσα στην εβδομάδα
  • έκτακτος φόρος στη βιομηχανία ορυκτών καυσίμων και στα διυλιστήρια
  • και πλαφόν 180 ευρώ ανά μεγαβατώρα στην χονδρική τιμή ενέργειας (πλην φυσικού αερίου)

Μετατίθεται χρονικά η απόφαση για πλαφόν στο φυσικό αέριο

Δεν υπήρξε καμία αναφορά στο προσχέδιο της Κομισιόν και στα άμεσα μέτρα για πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου. Όπως είπε η πρόεδρος της Κομισιόν, θα δημιουργηθεί μία task force, η οποία στο μέλλον, θα επανεξετάζει τις προτάσεις και τις συνέπειες που θα είχε ένα ενδεχόμενο πλαφόν είτε στο ρωσικό αέριο, είτε στον γενικό δείκτη του φυσικού αερίου.

Ειδικότερα, μέτρα για τη μείωση της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας από τα κράτη – μέλη και ορισμό πλαφόν στα έσοδα των εταιρειών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με χαμηλούς ρύπους, προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο πλαίσιο των δράσεων για την αντιμετώπιση των υψηλών τιμών ενέργειας.

Επίσης, προτείνει την επιβολή μηχανισμού ανάκτησης των υπερεσόδων των εταιρειών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας που χρησιμοποιούν ορυκτά καύσιμα προκειμένου να ελαφρυνθούν οι καταναλωτές και οι επιχειρήσεις από τους υψηλούς λογαριασμούς.

Όπως ανέφερε στην ομιλία…Διαβάστε τη συνέχεια: ertnews.gr