Πετρέλαιο: Συνεδριάζουν ο ΟΠΕΚ και οι σύμμαχοί του – Τι αναμένεται

Οικονομια


Ο Οργανισμός Πετρελαιοεξαγωγικών Κρατών και οι σύμμαχοί του (ΟΠΕΚ+), μεταξύ των οποίων και η Ρωσία, είναι πιθανό να διατηρήσουν αμετάβλητες τις ποσοστώσεις παραγωγής σήμερα, όπως ανέφεραν έξι πηγές στο Reuters. Κάποιες πηγές, ωστόσο, δεν αποκλείουν μία μικρή μείωση της παραγωγής κατά 100.000 βαρέλια την ημέρα για την ενίσχυση των τιμών που είχαν υποχωρήσει λόγω των φόβων επιβράδυνσης της παγκόσμιας οικονομίας.

Η σημερινή συνεδρίαση της συμμαχίας ΟΠΕΚ+ πραγματοποιείται σε ένα πολύπλοκο φόντο, στο οποίο υπάρχει, μεταξύ άλλων, μία πιθανή αύξηση της προσφοράς από την επάνοδο του Ιράν στις αγορές, αν η Τεχεράνη μπορέσει να αναβιώσει την πυρηνική συμφωνία που έκανε το 2015.

Η Ρωσία, εν τω μεταξύ, δήλωσε ότι θα σταματήσει να δίνει πετρέλαιο σε χώρες που στηρίζουν την επιβολή πλαφόν στις τιμές των προμηθειών από αυτή λόγω του πολέμου της στην Ουκρανία. Παράλληλα, μείωσε περαιτέρω τις ροές φυσικού αερίου προς την Ευρώπη, κάτι που θα οδηγήσει πιθανότατα σε μεγαλύτερες αυξήσεις των τιμών του. Η τιμή του μπρεντ μειώθηκε περίπου στα 95 δολάρια το βαρέλι από 120 δολάρια τον Ιούνιο λόγω των φόβων οικονομικής επιβράδυνσης και ύφεσης στη Δύση.

Το Ιράν αναμένεται να αυξήσει την παγκόσμια προσφορά αργού κατά 1 εκατ. βαρέλια την ημέρα ή κατά 1% της παγκόσμιας ζήτησης σε περίπτωση που χαλαρώσουν οι κυρώσεις, αν και οι προοπτικές μίας πυρηνικής συμφωνίας φαίνονταν λιγότερο ξεκάθαρες την Παρασκευή. Τον Αύγουστο, η Σαουδική Αραβία, που…Διαβάστε τη συνέχεια: ertnews.gr