Πετρέλαιο: Οι ΗΠΑ ψήφισαν νόμο για να πιέσουν τον ΟΠΕΚ – Ανοίγει ο δρόμος για αγωγές

Οικονομια


Επιτροπή της Γερουσίας ψήφισε νομοσχέδιο την Πέμπτη, το οποίο μπορεί να εκθέσει τον ΟΠΕΚ, αλλά και χώρες που συνεργάζονται μαζί του, σε δικαστικές αγωγές, σχετικά με τη συνέργεια για την αύξηση των τιμών του πετρελαίου.

Γερουσιαστές προωθούν το νομοσχέδιο (No Oil Producing or Exporting Cartels -NOPEC). Μεταξύ αυτών, ο Ρεπουμπλικάνος Τσακ Γκράσλεϊ, αλλά και η Δημοκρατική Έιμι Κλόμπουτσαρ.

Το νομοσχέδιο αυτό εγκρίθηκε με ψήφους (17-4) από την Επιτροπή Δικαιοσύνης της Γερουσίας.

Η εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου Τζεν Ψάκι δήλωσε ότι η αμερικανική κυβέρνηση έχει ανησυχίες σχετικά «με πιθανές επιπτώσεις και ακούσιες συνέπειες» της νομοθεσίας, ειδικότερα, εξαιτίας της κρίσης στην Ουκρανία.

Όπως δήλωσε η ίδια, ο Λευκός Οίκος εξετάζει ακόμη το ίδιο νομοσχέδιο.

Άλλες εκδοχές του νομοσχεδίου αυτού δεν έχουν ψηφιστεί από το Κογκρέσο για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο των δύο δεκαετιών. Ωστόσο, τα μέλη του Κογκρέσου ανησυχούν σταδιακά όλο και περισσότερο για την αύξηση του πληθωρισμού που προκαλείται μερικώς από τις τιμές της βενζίνης στις ΗΠΑ, οι οποίες κατέγραψαν επίπεδα ρεκόρ ξεπερνώντας τα 4,30 δολάρια το γαλόνι, κατά την περίοδο της άνοιξης που διανύουμε.

«Πιστεύω ότι οι ελεύθερες και ανταγωνιστικές αγορές είναι καλύτερες για τους καταναλωτές από τις αγορές που ελέγχονται από καρτέλ κρατικών εταιριών…, ο ανταγωνισμός είναι η ουσιαστική βάση του οικονομικού συστήματος μας» δήλωσε η Κλόμπουτσαρ.

Το νομοσχέδιο NOPEC θα αλλάξει τον…Διαβάστε τη συνέχεια: ertnews.gr