Περού: Νέο πολιτικό σκάνδαλο οδηγεί τη σχεδόν δύο μηνών πρόεδρο του Κογκρέσου σε παύση

Νεα


Το περουβιανό κοινοβουλίου έπαυσε τη Δευτέρα 5/9, την πρόεδρο του Κογκρέσου Λέιντι Καμόνες, μετά την αποκάλυψη ηχογραφημένου αποσπάσματος συνδιάλεξης για το πώς θα αξιοποιούσε τον θεσμό ώστε να ωφεληθεί η παράταξή της. Η παύση της αποφασίστηκε δύο μέρες μετά την απαίτηση του πρωθυπουργού της χώρας Ανίμπαλ Τόρες.

Η κυρία Καμόνες βρισκόταν στον θώκο για λιγότερους από δύο μήνες. Η αποπομπή της πιθανόν υπογραμμίζει πως η κυβέρνηση του προέδρου Πέδρο Καστίγιο περνά στην αντεπίθεση εναντίον του εχθρικού Κογκρέσου, που έχει ήδη αποπειραθεί δύο φορές να τον παύσει.

Παρότι ο κ. Καστίγιο ξεπέρασε και τις δύο διαδικασίες, στελέχη της αντιπολίτευσης, συμπεριλαμβανομένης της κυρίας Καμόνες, ανήγγειλαν πως θα προσπαθήσουν ξανά, για τρίτη φορά. Στο μεταξύ, εισαγγελικοί λειτουργοί διενεργούν έξι έρευνες σε βάρος του, γεγονός άνευ προηγουμένου.

Από τις έξι έρευνες σε βάρος του, μια αφορά παρακώλυση της δικαιοσύνης, μια δεύτερη την κατηγορία πως ηγείτο κυκλώματος που ανέθετε δημόσια έργα με αντάλλαγμα δωροδοκίες.

Τρία μέλη της κυβέρνησής του, συμπεριλαμβανομένου του πρωθυπουργού Τόρες, βρίσκονται επίσης στο στόχαστρο εισαγγελικών ερευνών, ενώ πρώην υπουργός και ανιψιός του αρχηγού του κράτους έχουν τραπεί σε φυγή για να αποφύγουν τη σύλληψη.

Οι πολιτικές κρίσεις είναι συχνές στο Περού, που έχει γνωρίσει πέντε προέδρους από το 2016, ιδίως διότι το Κογκρέσο παρέπεμψε σε έξι δίκες αρχηγούς του κράτους την περίοδο…Διαβάστε τη συνέχεια: ertnews.gr