Περιουσιακά στοιχεία αξίας 13,8 δισ. ευρώ «πάγωσε» η ΕΕ – Πιο αυστηρές κυρώσεις σε Ρώσους ολιγάρχες

Νεα


Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει έως τώρα «παγώσει» περιουσιακά στοιχεία αξίας 13,8 δισ. ευρώ που διακρατούν Ρώσοι ολιγάρχες καθώς και άλλα πρόσωπα και οντότητες, στους οποίους έχουν επιβληθεί κυρώσεις για τον πόλεμο της Μόσχας εναντίον της Ουκρανίας, όπως δήλωσε σήμερα ο Ευρωπαίος επίτροπος Δικαιοσύνης.

Ο Ευρωπαίος αξιωματούχος δήλωσε ότι το μεγάλο μέρος αυτών των περιουσιακών στοιχείων προέρχεται από πέντε μόνο χώρες-μέλη της ΕΕ, ζητώντας από τις άλλες να εντείνουν τις προσπάθειες. Το ευρωπαϊκό μπλοκ έχει 98 οντότητες και σχεδόν 1.160 πρόσωπα που βρίσκονται σε «μαύρη λίστα» για τον ρόλο της Ρωσίας στην Ουκρανία.

«Για την ώρα, έχουμε “παγώσει” κεφάλαια που προέρχονται από ολιγάρχες και άλλες οντότητες, αξίας 13,8 δισεκ. ευρώ, είναι τεράστιο», δήλωσε σήμερα ο Ευρωπαίος επίτροπος Δικαιοσύνης Ντιντιέ Ρέιντερς.

«Αλλά ένα πολύ μεγάλο κομμάτι, άνω των 12 δισ. προέρχεται από πέντε χώρες-μέλη, άρα χρειάζεται να προσπαθήσουμε να πείσουμε άλλες να κάνουν το ίδιο», δήλωσε σε δημοσιογράφους, κατά την άφιξή του σε συνεδρίαση των Ευρωπαίων υπουργών Δικαιοσύνης στην Πράγα. Δεν διευκρίνισε ποιες είναι αυτές οι πέντε χώρες.

Ποινικό αδίκημα στην ΕΕ η παράκαμψη των κυρώσεων

Ο ίδιος δήλωσε ότι αναμένει μια οριστική πολιτική συμφωνία μετά το καλοκαίρι για ένα νέο νομικό εργαλείο που θα καθιστά την παραβίαση ή την απόπειρα παράκαμψης των κυρώσεων ποινικό αδίκημα παντού στην ΕΕ, κάτι που δεν ισχύει αυτή τη στιγμή. Η πολιτική θα τεθεί…Διαβάστε τη συνέχεια: ertnews.gr