Πεπεισμένοι Στόλτενμπεργκ και Μπλίνκεν για ένταξη Φινλανδίας και Σουηδίας – Ποιες οι ενστάσεις της Άγκυρας

Νεα


Ιστορική χαρακτηρίζεται η σημερινή ημέρα, καθώς η Φινλανδία έλαβε την απόφαση να ζητήσει την ένταξή της στο ΝΑΤΟ, εξέλιξη που αποτελεί άμεση συνέπεια της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία. «Μια νέα εποχή αρχίζει», δήλωσε ο Πρόεδρος της χώρας, Σάουλι Νιινίστο στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Τα υπόλοιπα κράτη μέλη δείχνουν να συμφωνούν με την ένταξη, ωστόσο η Τουρκία αντιστέκεται και εξακολουθεί να προκαλεί ζητήματα με τον Μεβλούτ Τσαβούγλου να θέτει όρους προκειμένου η Άγκυρα να συμφωνήσει να πει το «ναι» στην ένταξη των δύο χωρών.

Στα χνάρια της Φινλανδίας και η Σουηδία

Στον δρόμο που χάραξε η Φινλανδία, βαδίζει και η Σουηδία αφού λίγες ώρες αφού η Φινλανδία ανακοίνωσε επίσημα ότι θα κάνει αίτημα για να γίνει μέλος του ΝΑΤΟ, η Σουηδία έκανε επίσης ένα βήμα πιο κοντά στη Βορειοατλαντική Συμμαχία.

Το κυβερνών Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα της Σουηδίας, ύστερα από έκτακτη συνεδρίασή του, ανακοίνωσε «θα υποστηρίξει στην υποψηφιότητα της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ», εγκαταλείποντας την επί δεκαετίες στάση της αντίθεσης σε μία τέτοια κίνηση, στον απόηχο της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, και συμβάλλοντας στην δημιουργία ευρείας κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας υπέρ της ένταξης στην Ατλαντική Συμμαχία.

Το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα διευκρινίζει πάντως ότι είναι αντίθετο στην εγκατάσταση μόνιμων βάσεων του ΝΑΤΟ, καθώς και πυρηνικών όπλων στο έδαφος της Σουηδίας, δύο στοιχεία που δεν αποτελούν προϋποθέσεις για την ένταξη…Διαβάστε τη συνέχεια: ertnews.gr