Παλαιστίνιος κρατούμενος έπειτα από 160 ημέρες απεργίας πείνας κινδυνεύει να πεθάνει

Νεα


Παλαιστίνιος κρατούμενος που πραγματοποιεί απεργία πείνας εδώ και περισσότερες από 160 ημέρες διαμαρτυρόμενος για την κράτησή του από τις αρχές του Ισραήλ ενδέχεται να πεθάνει ανά πάσα στιγμή, δήλωσε χθες Τετάρτη ο δικηγόρος του.

Οι ισραηλινές δυνάμεις συνέλαβαν τον 40χρονο Χαλίλ Αουαουντέχ τον Δεκέμβριο του 2021 και έκτοτε τον κρατούν χωρίς να του έχουν απαγγελθεί κατηγορίες ή να τον έχουν δικάσει, με το καθεστώς της διοικητικής κράτησης.

Το Ισραήλ έχει δώσει λίγα στοιχεία για τις κατηγορίες εναντίον Αουαουντέχ. Εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού δήλωσε χθες ότι η κράτησή του επικυρώθηκε πολλές φορές από στρατοδικεία, προσθέτοντας πως βάσει των στοιχείων που διαθέτουν οι αρχές, «η απελευθέρωσή του θα απειλήσει την ασφάλεια της περιοχής».

Τον Μάρτιο ο 40χρονος Παλαιστίνιος ξεκίνησε απεργία πείνας ζητώντας την απελευθέρωσή του. Έκτοτε λαμβάνει μόνο νερό, δήλωσε ο δικηγόρος του Άχλαμ Χαντάντ.

Αιγύπτιοι μεσολαβητές πίεσαν πρόσφατα για την απελευθέρωση του Αουαουντέχ στο πλαίσιο της συμφωνίας εκεχειρίας με την οποία τερματίστηκαν οι τριήμερες συγκρούσεις μεταξύ της παλαιστινιακής οργάνωσης Ισλαμικός Τζιχάντ στη Λωρίδα της Γάζας και του Ισραήλ.

Σύμφωνα με αιγυπτιακή πηγή που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία της, το Κάιρο παρουσίασε έναν κατάλογο κρατουμένων, ανάμεσά τους και ο Αουαουντέχ, στις ισραηλινές αρχές οι οποίες δεσμεύθηκαν να τον εξετάσουν, αν και εξέφρασαν τις επιφυλάξεις τους για…Διαβάστε τη συνέχεια: ertnews.gr