«Πακέτο ΔΕΘ»: Κρίσιμη εβδομάδα αποφάσεων – Οι ανησυχίες και τα σενάρια

Πολιτικη


Λίγες ημέρες έμειναν για τα αποκαλυπτήρια του πολυαναμενόμενου «πακέτου της ΔΕΘ», που θα ανακοινωθεί το προσεχές Σάββατο από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, ενόψει ενόψει δύσκολου χειμώνα στον ορίζοντα.

Το οικονομικό επιτελείο έχει παρουσιάσει μία σειρά προτάσεων, πλήρως κοστολογημένων, από τις οποίες ο πρωθυπουργός θα κάνει τις επιλογές με βάση τις κυβερνητικές προτεραιότητες, αλλά και τις δυνατότητες της ελληνικής οικονομίας.

Η δέσμη μέτρων δεν έχει ακόμα «κλειδώσει» όμως υπάρχουν κάποια που φαίνεται ότι έχουν αυξημένες πιθανότητες να υλοποιηθούν:

• Η αύξηση του επιδόματος θέρμανσης και η διεύρυνση των κριτηρίων ώστε να συμπεριληφθούν περισσότερα νοικοκυριά, καθώς ακριβότερο σε σχέση με πέρυσι θα είναι, όπως όλα δείχνουν, το πετρέλαιο θέρμανσης το φετινό χειμώνα
• η χορήγηση επιταγής ακρίβειας, πιθανότατα μέσα στον Δεκέμβριο σε χαμηλοσυνταξιούχους, άνεργους και σε όσους ανήκουν στην κατηγορία των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων.
• η συνέχιση των επιδοτήσεων σε ρεύμα, φυσικό αέριο και πετρέλαιο
• η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για δημόσιους υπαλλήλους και συνταξιούχους
• οι αυξήσεις συντάξεων από την 1η Ιανουαρίου 2023
• το λεγόμενο «φθηνό εισιτήριο», δηλαδή κάρτες απεριόριστων διαδρομών με χαμηλότερες τιμές από αυτές που έχουν σήμερα.

Το οικονομικό επιτελείο, επίσης, αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο να δοθεί ακόμα ένας κύκλος επιδότησης καυσίμων Fuel Pass 3 για το τελευταίο τρίμηνο του…Διαβάστε τη συνέχεια: ertnews.gr