Παιχνίδι νεύρων από τη Gazprom – Ποια μέτρα σχεδιάζουν ευρωπαϊκές χώρες

Οικονομια


Ο κύβος ερρίφθη. Μετά τη διακοπή της ροής φυσικού αερίου στον αγωγό Nord Stream που τροφοδοτεί τη Γερμανία, η Ευρώπη βλέπει πλέον ως κεντρικό σενάριο για τον χειμώνα το ενδεχόμενο να μην υπάρχει τροφοδοσία φυσικού αερίου. Η Δύση απορρίπτει τις εξηγήσεις της Gazprom για το κλείσιμο του αγωγού ως εξόφθαλμα αναληθείς κι αναζητά εναλλακτικές πηγές και επιπλέον λύσεις για μείωση της κατανάλωσης ρεύματος.

Σε ψυχολογικά παιχνίδια και απειλές κατά της Δύσης επιδίδεται η Ρωσία καθώς ο ενεργειακός πόλεμος κλιμακώνεται δραματικά. Ο Ντμίτρι Μεντβέντεφ επαναφέρει την απειλή του πυρηνικού πολέμου, κατηγορώντας τις δυτικές χώρες ότι επιδιώκουν την διάλυση της χώρας του.

«Αγνοείτε μία βασική αρχή: η βίαιη διάλυση μιας πυρηνικής δύναμης είναι πάντα ένα παιχνίδι με τον θάνατο» είπε ο αντιπρόεδρος του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας, Ντμίτρι Μεντβέντεφ.

Και η Gazprom κάνει πόλεμο νεύρων με τον Nord Stream 1. Ο ρωσικός ενεργειακός κολοσσός επέτρεψε για λίγο τη ροή φυσικού αερίου προκαλώντας σύγχυση, αφού είχε αναγγείλει την επ’ αόριστο αναστολή της επαναλειτουργίας του αγωγού λόγω διαρροής λαδιού σε τουρμπίνα. Επέρριψε μάλιστα τις ευθύνες στη Siemens γιατί δεν έχει διαθέσιμο εργαστήριο για την άμεση αποκατάσταση της βλάβης.

«Η Siemens παίρνει μέρος στις εργασίες αποκατάστασης της βλάβης σύμφωνα με το ισχύον συμβόλαιο… και είναι έτοιμη να διορθώσει την διαρροή λαδιού. Μόνο που δεν υπάρχει χώρος για να γίνει η αποκατάσταση» ανακοίνωσε…Διαβάστε τη συνέχεια: ertnews.gr