Παγώνη στην ΕΡΤ για ευλογιά των πιθήκων: Αντιμετωπίσιμη, πιθανόν να εμφανιστεί και στη χώρα μας – Υπάρχει εμβόλιο

Νεα


Ιογενής λοίμωξη η “ευλογιά των πιθήκων“, με 100 περιστατικά παγκοσμίως, τα οποία και αντιμετωπίστηκαν χωρίς ιδιαίτερη αγωγή, είπε μιλώντας στην ΕΡΤ και την εκπομπή “με νέα ματιά” η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ Ματίνα Παγώνη. Όπως ενημέρωσε “στη χώρα μας δεν έχουμε ακόμη κάποιο κρούσμα, αλλά είναι πολύ πιθανόν να εμφανιστεί και εδώ” ενώ αναφέρθηκε τόσο στα συμπτώματα της νόσου όσο και στα μέτρα προφύλαξης από αυτή. Ωστόσο, όπως επισήμανε, στην Αφρική θεωρείται ενδημική νόσος και υπάρχει εμβόλιο γι΄αυτήν το οποίο και χορηγείται.

“Η “ευλογιά των πιθήκων” ξεκίνησε εδώ και χρόνια στις περιοχές της Αφρικής και ιδιαίτερα σε αυτή του Κογκό. Τον τελευταίο μήνα συναντάται και  σε ευρωπαϊκές χώρες και Η.Π.Α και έχουν φτάσει περίπου στα 100 κρούσματα, παγκοσμίως, κυρίως στο Ηνωμένο Βασίλειο, που είναι όμως αντιμετωπίσιμα” σημείωσε η κα Παγώνη.

Βασικά συμπτώματα της “ευλογιάς των πιθήκων”

Ως βασικά συμπτώματα της “ευλογιάς των πιθήκων” ανέφερε: “Πυρετός, πονοκέφαλος, μυαλγίες – τα πιο απλά- και ακολουθούν τα σοβαρότερα που είναι η διόγκωση των λεμφαδένων και τα χαρακτηριστικά εξανθήματα με τις φουσκάλες. Ξεκινούν τα εξανθήματα από το κεφάλι και το πρόσωπο,επεκτείνεται στα χέρια και στα πόδια. Αυτή η κλινική εικόνα κρατάει τρεις με τέσσερις εβδομάδες και στη συνέχεια και τα εξανθήματα πάνε σε αποδρομή και ο ασθενής επανέρχεται.”

Υπάρχει εμβόλιο για την “ευλογιά των πιθήκων” ενημέρωσε το οποίο στην Αφρική…Διαβάστε τη συνέχεια: ertnews.gr