Πέθανε ο Μιχαήλ Γκορμπατσόφ σε ηλικία 91 ετών

Νεα


Ο Μιχαήλ Γκορμπατσόφ, ο άνθρωπος που τερμάτισε τον Ψυχρό Πόλεμο χωρίς αιματοχυσία, αλλά δεν μπόρεσε να αποτρέψει την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης, πέθανε την Τρίτη σε ηλικία 91 ετών, σύμφωνα με ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων που επικαλέστηκαν αξιωματούχους νοσοκομείου. «Ο Μιχαήλ Γκορμπατσόφ πέθανε σήμερα το απόγευμα μετά από μια σοβαρή και παρατεταμένη ασθένεια», ανακοίνωσε το Κεντρικό Κλινικό Νοσοκομείο της Μόσχας, αναφέρει το ura.news επικαλούμενο το πρακτορείο TASS. Σύμφωνα με δημοσίευμα της ίδιας ιστοσελίδας, ο Ρώσος πολιτικός έπασχε από νεφρική ανεπάρκεια και υποβαλλόταν τους τελευταίους μήνες σε αιμοκάθαρση.

Ο πρώην πρόεδρος της Σοβιετικής Ένωσης, θα ταφεί δίπλα στη σύζυγό του Ράισα στο νεκροταφείο Novodevichy στη Μόσχα, όπως μεταδίδει το TASS.

Ο Γκορμπατσόφ, ο τελευταίος σοβιετικός πρόεδρος, σύναψε συμφωνίες για την μείωση των όπλων με τις Ηνωμένες Πολιτείες και συνεργασίες με δυτικές δυνάμεις για να καταργήσει το «Σιδηρούν Παραπέτασμα» που χώριζε την Ευρώπη μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο και να επιφέρει την επανένωση της Γερμανίας.

Όταν οι διαδηλώσεις υπέρ της δημοκρατίας σάρωσαν τα κράτη του σοβιετικού μπλοκ της κομμουνιστικής Ανατολικής Ευρώπης το 1989, δεν χρησιμοποίησε βία – σε αντίθεση με προηγούμενους ηγέτες του Κρεμλίνου που είχαν στείλει τανκς για να συντρίψουν τις εξεγέρσεις στην Ουγγαρία το 1956 και την Τσεχοσλοβακία το 1968.

Όμως οι διαδηλώσεις τροφοδότησαν τις φιλοδοξίες για…Διαβάστε τη συνέχεια: ertnews.gr