Πέθανε η Ελένη Βούλγαρη – Γκολέμα: Η ζωή της ενέπνευσε την ταινία «Πέτρινα χρόνια»

Νεα


Σε ηλικία 87 ετών έφυγε από τη ζωή η αγωνίστρια της Δημοκρατίας Ελένη Βούλγαρη – Γκολέμα, σύζυγος του επίσης αντιστασιακού Μπάμπη Γκολέμα.

Οι αγώνες της Ελένης και του Μπάμπη Γκολέμα αποτέλεσαν πηγή έμπνευσης για τον Παντελή Βούλγαρη που αποτύπωσε τη ζωή και τη δράση τους στην εμβληματική ταινία «Τα Πέτρινα Χρόνια».

Η ανακοίνωση του ΚΚΕ

Το ΚΚΕ με μεγάλη θλίψη αποχαιρετά τη συντρόφισσα Ελένη Βούλγαρη – Γκολέμα, που έφυγε σήμερα από τη ζωή.

Η συντρόφισσα Ελένη Γκολέμα γεννήθηκε το 1935, στο χωριό Φιλιαδώνα (Χιλιαδού) Δομοκού Φθιώτιδας, παιδί οικογένειας αγωνιστών – κομμουνιστών. Μόλις στον πρώτο χρόνο της ζωής της, το 1936, ο πατέρας της φυλακίστηκε στην Ακροναυπλία από τη δικτατορία του Μεταξά και εκτελέστηκε το 1942 στο στρατόπεδο του Παύλου Μελά. Η μητέρα της συνελήφθη για πρώτη φορά το 1947, αλλά και αργότερα από τη Χούντα, η οποία την εξόρισε στη Γυάρο, ενώ τον ίδιο δρόμο ακολούθησαν και οι αδελφές της, που συμμετείχαν στην ΕΠΟΝ και στη συνέχεια στο Δημοκρατικό Στρατό.

Η συντρόφισσα Ελένη μετά τη σύλληψη της μητέρας της βρέθηκε στην Αθήνα, στη θεία της. Σε ηλικία μόλις 12 ετών εντάχθηκε στα Αετόπουλα και βοηθούσε στην παράνομη δουλειά του Κόμματος.

Τελειώνοντας το Γυμνάσιο, το 1954 στη Λάρισα, οργανώνεται στο ΚΚΕ, το οποίο υπηρέτησε με αυταπάρνηση και ανιδιοτέλεια στην πορεία μιας ολόκληρης ζωής γεμάτης από αγώνες και θυσίες.

Τον ίδιο χρόνο γνωρίστηκε και με το σύντροφό της στη…Διαβάστε τη συνέχεια: ertnews.gr