Πέδρο Σάντσεθ : Αν η Γαλλία δεν συμφωνεί, θα συνδεθούμε με αγωγό με την Ιταλία

Νεα


Από την Κολομβία, όπου βρίσκεται πραγματοποιώντας περιοδεία στις χώρες της Λατινικής Αμερικής, ο Πέδρο Σάντσεθ διαβεβαιώνει ότι εάν δεν ολοκληρωθεί ο αγωγός φυσικού αερίου MidCat, που θα σήμαινε τη διασύνδεση της Ιβηρικής Χερσονήσου με τη Γαλλία με την ανάλογη διοχέτευση φυσικού αερίου στην κεντρική Ευρώπη, τότε η ισπανική κυβέρνηση θα στοιχηματίσει στην κατασκευή ενός αγωγού φυσικού αερίου με την Ιταλία.«Αν δεν μπορεί να γίνει με τη Γαλλία, υπάρχει μια εναλλακτική λύση, η οποία είναι η διασύνδεση με την Ιταλία».

Τόνισε χαρακτηριστικά. «Αν το σχέδιο Α δεν προχωρήσει, τότε θα πρέπει να αναζητήσουμε το σχέδιο Β και το σχέδιο Β είναι η διασύνδεση της Ιβηρικής Χερσονήσου με την Ιταλία», κατέληξε.

Ο υπάρχων αγωγός φυσικού αερίου MidCat που συνδέει την Ισπανία με την Γαλλία εμφανίζεται και πάλι στο προσκήνιο ως λύση για την τροφοδοσία της κεντρικής Ευρώπης με φυσικό αέριο μέσω Ισπανίας. Η ολοκλήρωσή του είχε διακοπεί στο 2019 όμως οι Βρυξέλλες θεωρούν ότι μεσοπρόθεσμα θα μπορούσε να μετατραπεί σε αγωγό μεταφοράς υδρογόνου και αυτό αποτυπώνεται και στο ευρωπαϊκό σχέδιο RePowerEU. Ο αγωγός όμως χρειάζεται επέκταση , κόστους περίπου 500 εκατομμυρίων ευρώ και η γαλλική κυβέρνηση εμφανίζεται αρνητική τις τελευταίες εβδομάδες καθώς πιστεύει ότι «δεν θα ανταποκρινόταν στην τρέχουσα κρίση». Την περασμένη εβδομάδα, η γαλλική κυβέρνηση εκτίμησε ότι ο MidCat «θα χρειαζόταν πολύ χρόνο για να λειτουργήσει».

Την έλλειψη…Διαβάστε τη συνέχεια: ertnews.gr