Ο πρώτος κλιματικός νόμος σε λίγες ημέρες στη Βουλή – Τι προβλέπει για τις μετακινήσεις, τα κτήρια και τα «πράσινα» νησιά (video)

Νεα


Εντός της εβδομάδας ο Εθνικός Κλιματικός νόμος θα μπει προς ψήφιση στη Βουλή. Στόχος είναι να προσαρμοστεί η χώρα στα νέα δεδομένα της κλιματικής αλλαγής, μειώνοντας τις εκπομπές CΟ2 και παράλληλα να θωρακίσει την Ελλάδα απέναντι στα ακραία φαινόμενα, τα οποία σε ένα βαθμό είναι αναπότρεπτα. Ο κλιματικός νόμος θα φέρει αλλαγές στην καθημερινότητα μας στον τρόπου που μετακινούμαστε, που ζούμε που χτίζουμε.

Κάποιες από τις προβλέψεις μετακινήθηκαν αργότερα, λόγω της ενεργειακής κρίσης που βιώνουμε ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες ο κλιματικός νόμος προβλέπει πως μέχρι το 2024 το 1/4 των εταιρικών αυτοκινήτων που θα βγουν στους δρόμους θα πρέπει να είναι ηλεκτρικά, το 2026 όλα τα ταξί σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη και 3 στα 10 ενοικιαζόμενα ΙΧ θα είναι ηλεκτρικά, ενώ ως το 2035, μετακινήθηκε κατά 5 χρόνια αργότερα η διορία, δεν θα μπορούμε να αγοράζουμε συμβατικά αυτοκίνητα με κινητήρα εσωτερικής καύσης.

Στα κτήρια άνω των 500 τμ που θα πάρουν οικοδομική άδεια μετά το 2023 θα πρέπει υποχρεωτικά να εγκατασταθούν φωτοβολταϊκά συστήματα, το 2025 θα απαγορευθεί η εγκατάσταση καυστήρα πετρελαίου σε όλα τα κτήρια, από το 2025 όλα τα ακίνητα που βρίσκονται σε κλιματικά “επικίνδυνες” περιοχές θα πρέπει υποχρεωτικά να ασφαλίζονται ενώ το 2030, όσοι έχουν ακόμη καυστήρα πετρελαίου θα πρέπει υποχρεωτικά να χρησιμοποιούν και 30% βιοκαύσιμα για να ζεσταθούν.

Πρόβλεψη υπάρχει ώστε να γίνουν όλα τα ελληνικά νησιά πράσινα κατά τα πρότυπα…Διαβάστε τη συνέχεια: ertnews.gr