Ο Πορτογάλος Πρόεδρος ορκίζει τον Μανουέλ Πιζάρο ως υπουργό Υγείας

Νεα


Ο πρόεδρος της Πορτογαλίας όρκισε το Σάββατο τον νέο υπουργό Υγείας, Μανουέλ Πιζάρο, σε μια σύντομη τελετή στο Παλάσιο ντε Μπελέμ, η οποία διήρκεσε περίπου τέσσερα λεπτά και στην οποία παρέστη η προκάτοχός του, Μάρτα Τεμίδο.

Στους παραδοσιακούς χαιρετισμούς, ο πρόεδρος Μαρτσέλο Ρεμπέλο ντε Σόουζα αγκάλιασε για πολύ ώρα την Μάρτα Τεμίδο, η οποία αποχώρησε επίσημα από το αξίωμα το Σάββατο, και η οποία έλαβε επίσης χαιρετισμό από τον πρωθυπουργό Αντόνιο Κόστα.

Η 48χρονη Τεμίδο παραιτήθηκε από υπουργός Υγείας στις 30 Αυγούστου, αλλά ο Αντόνιο Κόστα της ζήτησε να παραμείνει για λίγες ακόμη εβδομάδες μέχρι να ολοκληρωθεί η έγκριση του νόμου που ρυθμίζει την Εθνική Υπηρεσία Υγείας (SNS).

Κατά την αποχώρησή του από την τελετή, όπου τον συνόδευε η σύζυγός του, ο νέος υπουργός Υγείας δήλωσε ότι αγκάλιασε «αυτή την πολύ απαιτητική πρόκληση με μεγάλη αποφασιστικότητα, με μεγάλη επιθυμία να εργαστεί για την υγεία του πορτογαλικού λαού και την υγειονομική υπηρεσία της χώρας».

Ερωτηθείς σχετικά με την έλλειψη πόρων στον τομέα, ο Πιζάρο δήλωσε ότι «πάντα θα είναι απαραίτητα περισσότερα μέσα και είναι επίσης σημαντικό να χρησιμοποιούνται οι υπάρχοντες πόροι όσο το δυνατόν πιο αποτελεσματικά».

«Όλες οι περιπτώσεις στις οποίες υπάρχουν δυσκολίες των πόρων είναι περιπτώσεις που πρέπει να αφορούν όσους έχουν αρμοδιότητες στον τομέα της υγείας», πρόσθεσε.

Όταν ρωτήθηκε σχετικά με τις δηλώσεις του προέδρου του Πορτογαλικού Ιατρικού Συλλόγου, Μιγκέλ Γκιμαράες, ο οποίος αυτή την Παρασκευή εξήρε τον διορισμό του, ο Πιζάρο εξέφρασε την ικανοποίησή του.

«Είμαι γιατρός στο επάγγελμα. Ασκώ την ιατρική για πάνω από 30 χρόνια και δεν μπορώ παρά να είμαι ικανοποιημένος που ο πρόεδρος του επαγγελματικού μου συλλόγου χαιρέτισε τον διορισμό μου. Όσον αφορά τα υπόλοιπα, θα δούμε τι θα συμβεί στο μέλλον», δήλωσε.

Όσον αφορά το κατά πόσον αισθάνεται άνετα με το νέο καταστατικό των υπηρεσιών υγείας, ο Πιζάρο απάντησε: «Αν δεν αισθανόμουν άνετα, δεν θα μπορούσα να αναλάβω σήμερα τα καθήκοντά μου».

Ο νέος υπουργός δήλωσε ότι θα διορίσει τους υφυπουργούς τις «επόμενες ημέρες».

Ο Μανουέλ Πιζάρο, γιατρός με ειδικότητα στην εσωτερική ιατρική, ήταν υφυπουργός υγείας στις δύο κυβερνήσεις υπό τον Χοσέ Σόκρατες, μεταξύ 2008 και 2011, με υπουργό την Άνα Γιόργκε. Σε πολιτικό επίπεδο, ο Μανουέλ Πιζάρο ηττήθηκε δύο φορές στην υποψηφιότητά του για δήμαρχος του Πόρτο. Είναι επικεφαλής της Ομοσπονδίας του Σοσιαλιστικού Κόμματος του Πόρτο και ήταν ένατος στον κατάλογο των υποψηφίων ευρωβουλευτών των Σοσιαλιστών στις τελευταίες εκλογές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Η Μάρτα Τεμίδο δήλωσε ότι αποχωρεί από την κυβέρνηση «χωρίς καμία πικρή γεύση», ευχαρίστησε τους Πορτογάλους και τον πρωθυπουργό τους και δήλωσε ότι θα αναλάβει καθήκοντα βουλευτή. «Δεν έχω καμία πικρία, ευτυχώς. Όλοι μας έχουμε κάποια πιο σκοτεινά σημάδια στην καρδιά μας, αλλά δεν έχω πικρή γεύση στο στόμα μου», απάντησε αφού ρωτήθηκε για κάποιες από τις επικρίσεις που της ασκήθηκαν τους τελευταίους μήνες που κατείχε το αξίωμα.

Η Μάρτα Τεμίδο δήλωσε ότι είναι «ευγνώμων» για τα καθήκοντα που ανέλαβε στο υπουργείο Υγείας από το 2018, επειδή υπηρέτησε τη χώρα, την κυβέρνηση και την υπηρεσία υγείας της χώρας (SNS), αλλά δήλωσε ότι γνωρίζει ότι «υπάρχουν στιγμές στη ζωή και την πολιτική ζωή όπου ο τρόπος που μας…Διαβάστε τη συνέχεια: euractiv.gr