Ο Μπότο εγγυήθηκε στη Σαχτάρ έσοδα δεκάδων εκατομμυρίων, αλλά ο πόλεμος τα πήρε πίσω

Αθλητικα


Ο Ζοζέ Μπότο πήρε στη Σαχτάρ ποδοσφαιριστές που θα γέμιζαν με δεκάδες εκατομμύρια τα ταμεία της, αν τους πουλούσε υπό τις συνθήκες που θα ήθελε. Η ρωσική εισβολή εμπόδισε τους Ουκρανούς, που και πάλι είναι κερδισμένοι.

Ο Ζοζέ Μπότο βρίσκεται στο οργανόγραμμα του ΠΑΟΚ από την 29η Δεκεμβρίου 2021, όταν ανακοινώθηκε ως αθλητικός διευθυντής του “δικεφάλου”. Η προηγούμενη θέση του ήταν επικεφαλής σκάουτ της Σαχτάρ, όμως οι αποφάσεις του δεν ήταν αυτές ενός απλού… παρατηρητή ποδοσφαιριστών. Οι επιλογές του ήταν αυτές που κράτησαν τους Ουκρανούς στην επιφάνεια και που αυτό το καλοκαίρι, ένα από τα πιο δύσκολα στην ιστορία τους, αναμένεται να τους κρατήσουν σε ανταγωνιστικό επίπεδο.

Οι πρωταθλητές Ουκρανίας αναγκάζονται να ισορροπήσουν σε δύο δύσκολες πλατφόρμες. Η μία αγωνιστική, με τις όποιες εκ προοιμίου απαιτήσεις προκύπτουν, η άλλη εξωαθλητική, με τον εφιάλτη από την εισβολή της Ρωσίας να μην έχει λάβει τέλος. Μέσα σε αυτό το κλίμα, καλούνται να κινηθούν επικερδώς στο μεταγραφικό παζάρι, κάτι που σε ένα μέρος οφείλουν και στις επιλογές του Μπότο, έστω κι αν δεν βρίσκεται στην ομάδα εδώ και μισό χρόνο.

Τα 16 αποκτήματα επί Μπότο

Ο Πορτογάλος παράγοντας προσελήφθη από τη Σαχτάρ το καλοκαίρι του 2018, κατέχοντας αντίστοιχη θέση στην Μπενφίκα για οκτώ χρόνια. Τα πάρε δώσε τους στους Λουζιτανούς δεν χρειάζονται συστάσεις. Οι επιλογές του κυρίως από Νότια Αμερική μετατρέπονταν σε πωλήσεις δεκάδων εκατομμυρίων που γέμιζαν τους τραπεζικούς λογαριασμούς του συλλόγου. Με αυτό το σκεπτικό προσελήφθη και στους Ουκρανούς, που κατά καιρούς έκαναν αξιοσημείωτες πωλήσεις, όμως υπήρχε μεγάλο περιθώριο βελτίωσης στις κινήσεις τους.

Στις επτά μεταγραφικές περιόδους με τον Μπότο σε ρόλο αρχισκάουτ, η Σαχτάρ ενισχύθηκε με 16 ποδοσφαιριστές από άλλες ομάδες (και προώθησε δεκάδες από τη δεύτερη ομάδα). Η πλειονότητα -αν όχι όλοι- πέρασε από το “μικροσκόπιό” του και ενέκρινε και ο ίδιος την απόκτησή τους.

Ο Πεντρίνιο ήταν η πιο ακριβή μεταγραφή. Ο Βραζιλιάνος εξτρέμ αποκτήθηκε το καλοκαίρι του 2021 με την Μπενφίκα να βάζει στα ταμεία της 18.000.000 ευρώ. Η ρωσική εισβολή εμπόδισε τον 24χρονο ποδοσφαιριστή να ξετυλίξει το ταλέντο του, αν και άρχισε με θετικό πρόσημο τη θητεία του στο Κιέβο, την τυπική έδρα της ομάδας ύστερα από την προηγούμενη πολεμική σύρραξη με τη Ρωσία, το 2014.

Το ίδιο καλοκαίρι προστέθηκε στην πολυμελή βραζιλιάνικη παροικία ο Μάρλον. Ο 26χρονος κεντρικός αμυντικός κόστισε 12.000.000 που κατέληξαν στη Σασουόλο, έχοντας προϋπηρεσία και στην Μπαρτσελόνα. Οκταψήφιο ήταν το κόστος και για την αγορά του 21χρονου επιθετικού από την Μπουρκίνα Φάσο, Λασινά Τραορέ, με τον Άγιαξ να εισπράττει 10.000.000.

Κοινός παρονομαστής των τριών μεταγραφικών αποκτημάτων το γεγονός ότι δεν…Διαβάστε τη συνέχεια: sport24.gr