Ο Μαρσέλο είναι ένα δεκάρι που κινείται στους χώρους που παίζουν τα αριστερά μπακ

Αθλητικα


Ο Τσάρλυ γράφει για τον Μαρσέλο που θα σηκώσει το Γεώργιος Καραϊσκάκης στο πόδι, που έκανε καριέρα σαν μπακ, αλλά ήταν ένας ποδοσφαιριστής που στηριζόταν στην ποιότητα και την τεχνική του κατάρτιση.

Ο Ολυμπιακός απέκτησε τον πιο επιδραστικό στο δημιουργικό κομμάτι αριστερό μπακ στην ιστορία του ποδοσφαίρου. Η προσθήκη του Μαρτσέλο έκανε αίσθηση στον πλανήτη του ποδόσφαιρου και γέμισε με ενθουσιασμό τους οπαδούς της ομάδας.

Δεν έχει νόημα, όπως στις υπόλοιπες μεταγραφές, να κάτσω και να παρουσιάσω το ποιος είναι ο ποδοσφαιριστής που απέκτησε ο Ολυμπιακός. Είναι δεδομένο πως όλοι οι φίλοι του SPORT24 γνωρίζουν πολύ καλά την καριέρα του και έχουν ζήσει μαγικές ποδοσφαιρικές βραδιές παρακολουθώντας τον να οργιάζει στο χορτάρι.

Άλλαξε τον τρόπο που παίζεται η θέση του ακραίου μπακ

Η προσωπική μου άποψη είναι πως ο Βραζιλιάνος στα καλά του χρόνια υπήρξε ο κορυφαίος στη θέση του στον πλανήτη. Αυτό, όμως, είναι μία υποκειμενική άποψη για μία θέση που άλλωστε υπάρχουν ποδοσφαιριστές που την έπαιξαν σε διαφορετικές εποχές σε πολύ υψηλό επίπεδο με διαφορετικό τρόπο.

Δεν γίνεται, όμως, να αμφισβητηθεί πως στα χρόνια που ήταν κυρίαρχος στη Ρεάλ ο Μαρσέλο κατάφερε να αλλάξει τον τρόπο που παίζεται η θέση, να κάνει τους προπονητές να καταλάβουν πόσο σημαντικό είναι να έχουν στα άκρα ποδοσφαιριστές που θα αναγκάζουν τα εξτρέμ να μαρκάρουν και όχι οι ίδιοι να μαρκάρουν τα αντίπαλα εξτρέμ.

Δεκάρι στα αριστερά

Θα μου πείτε πως υπήρξαν επιθετικά μπακ στο παρελθόν, όπως οι Καφού, Ρομπέρτο Κάρλος, ο Μπρέμε παλιότερα. Υπήρξε μία διαφορά: όλοι οι μεγάλοι μπακ πριν από τον Μαρσέλο στηρίζονταν κυρίως στην ταχύτητά τους. Είχαν κι άλλα όπλα, όμως για να βγάλουν την ποιότητά τους χρειάζονταν μέτρα, χώρους για να καλπάσουν.

Ο Μαρσέλο είναι μία διαφορετική περίπτωση. Είναι ο πρώτος ακραίος μπακ που ήξερε περισσότερη μπάλα, είχε μεγαλύτερη ικανότητα στο κοντρόλ, στην πάσα, στη δημιουργία από τα δεκάρια που υπήρχαν στον αγωνιστικό χώρο. Ήταν στην ουσία ένα δεκάρι που έπαιζε στους χώρους που κινούνται τα αριστερά μπακ.

Έπαιρνε την μπάλα στα άκρα, λίγο έξω από την περιοχή του αντιπάλου, σήκωνε το κεφάλι, είχε την αντίπαλη άμυνα οργανωμένη, και άρχιζε τα μαγικά του. Δεν έχει περάσει ακραίος ποδοσφαιριστής σε όλους τους χώρους με την ποιότητα και την ικανότητα στο να ανοίγει την αντίπαλη άμυνα, παίρνοντας την μπάλα εν στάση από τον Μαρσέλο.

Αυτό το γεγονός τον έκανε ξεχωριστό και οδήγησε επιθετικογενείς προπονητές να…Διαβάστε τη συνέχεια: sport24.gr