Ο Κροάτης Ιτούδης και ο Έλληνας Μουλαομέροβιτς

Αθλητικα


Ο Δημήτρης Ιτούδης βρίσκει απέναντι του τον Νταμίρ Μουλαομέροβιτς και ο Βασίλης Σκουντής σκαλίζει τους παράλληλους και αντίθετους βίους τους.

Σαν στο σπίτι τους κι ακόμη πιο ζεστά θα νιώθουν απόψε ο Δημήτρης Ιτούδης και ο Νταμίρ Μουλαομέροβιτς ενόψει του αυριανού (2/9) αγώνα της Εθνικής Ανδρών με την Κροατία (18:00, ΕΡΤ1 και LIVE από το SPORT24) για την πρώτη αγωνιστική του EuroBasket 2022.

Αυτή η θαλπωρή δεν εκπέμπεται από το Mediolanum Forum, καθόσον κανείς από τους δυο προπονητές δεν έχει υπάρξει τρόφιμος του Μιλάνου…

Τυγχάνει όμως να βρίσκονται ενώπιος ενωπίω κάποιος ο οποίος ανατράφηκε μπασκετικά στο Ζάγκρεμπ και κάποιος που δικαιούται να νιώθει την Ελλάδα ως δεύτερη πατρίδα του!

Το βέβαιο είναι ότι στη χαιρετούρα πριν από το τζάμπολ μπορούν να μιλήσουν είτε στα ελληνικά, είτε στα κροατικά.

Κανένα πρόβλημα, μαθές, nema problema!

O Iτούδης δεν είναι μονάχα γόνος των Τρικάλων Ημαθίας, αλλά και του Ζάγκρεμπ και εκτός από τους βιολογικούς γονείς του, την Ανθή και στον Στέργιο, έχει και έναν πνευματικό: ή μάλλον είχε διότι ο Μπόσκο Μπόζιτς έφυγε από τη ζωή εδώ και τέσσερα χρόνια.

H ευλογία του “Pepsi” Μπόζιτς

Ο περιβόητος «Pepsi» υπήρξε ο μέντορας του στην ΚΚ Ζάγκρεμπ όπου ο νυν προπονητής της Εθνικής μετακόμισε στα τέλη της δεκαετίας του ’90 για να σπουδάσει στην Ακαδημία φυσικής αγωγής της πόλης η οποία ακόμη ανήκε στην ενωμένη Γιουγκοσλαβία.

Παράλληλα με τα θρανία άρχισε να κάθεται και στους πάγκους, πρώτα σε αυτόν της εφηβικής ομάδας της KK Ζάγκρεμπ και από το 1992, για μια τριετία σε εκείνον της ανδρικής, στο πλάι του Μπόζιτς ο οποίος του έδωσε τις πρώτες πολύτιμες κατευθύνσεις.

Το 1995 του έδωσε και την ευλογία του μαζί με το καλό κατευόδιο μιας και ο Ιτούδης παλιννόστησε στην Ελλάδα και εντάχθηκε στο προπονητικό επιτελείο του ΠΑΟΚ ως συνεργάτης του Βαγγέλη Αλεξανδρή, του Ευθύμη Κιουμουρτζόγλου αι του Ζέλικο Λούκαϊτς οι οποίοι παρέλασαν από τον πάγκο μέσα σε μία σεζόν!

Το μπουζούριασμα του Ιτούδη στο ΕuroBasket του 1989

Ο πατέρας του, ο Στέργιος μπορεί να στενοχωρήθηκε επειδή ο γιόκας του δεν ασχολήθηκε με την οικογενειακή επιχείρηση της καλλιέργειας και εξαγωγής σπαραγγιών με κέντρο το Μόναχο, αλλά δεν τον άφησε κιόλας χωρίς κομπόδεμα.

Με την αναλογία του μάρκου με το δηνάριο είχα αρκετά λεφτά και μπόρεσα να αγοράσω ακριβά εισιτήρια για τους αγώνες του EuroBasket του 1989 και να κάθομαι πρώτο τραπέζι πίστα” μου είπε πριν από μερικές εβδομάδες, μόνο που η ευμάρεια του βγήκε ξινή!

Τι εννοώ;

Στις 25 Ιουνίου ανήμερα τον τελικό ανάμεσα στη…Διαβάστε τη συνέχεια: sport24.gr