Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός φτάνει στο Βερολίνο για νέα διαμαρτυρία κατά της συμφωνίας με το Ιράν

Νεα


Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Γιαΐρ Λαπίντ έφτασε στη Γερμανία την Κυριακή (11 Σεπτεμβρίου) στην τελευταία διπλωματική του προσπάθεια να πείσει τις δυτικές δυνάμεις να εγκαταλείψουν την κουρελιασμένη πυρηνική συμφωνία τους με την αρχέγονη εχθρό του εβραϊκού κράτους, το Ιράν.

Το Ισραήλ αντιτίθεται εδώ και καιρό σε μια αναβίωση της συμφωνίας του 2015, η οποία βρίσκεται σε θνησιγενή κατάσταση από τότε που ο τότε πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ αποσύρθηκε μονομερώς το 2018 και επέβαλε εκ νέου σκληρές κυρώσεις στην Τεχεράνη.

Η δυναμική που οικοδομήθηκε προς την κατεύθυνση της αποκατάστασης της συμφωνίας τον περασμένο μήνα φαίνεται να έχει επιβραδυνθεί αφού τα τρία ευρωπαϊκά κράτη που συμμετέχουν στη συμφωνία -η Γερμανία, η Γαλλία και η Βρετανία- εξέφρασαν το Σάββατο «σοβαρές αμφιβολίες» για την ειλικρίνεια του Ιράν όσον αφορά την αποκατάσταση της συμφωνίας.

Συναντώντας το υπουργικό του συμβούλιο πριν πετάξει για το Βερολίνο, ο Λαπίντ ευχαρίστησε τις τρεις χώρες για την «ισχυρή θέση» που εξέφρασαν σε τριμερή δήλωση το Σάββατο.

Τα ευρωπαϊκά έθνη κατηγόρησαν την Τεχεράνη ότι «επέλεξε να μην εκμεταλλευτεί αυτή την κρίσιμη διπλωματική ευκαιρία», προσθέτοντας ότι «αντίθετα, το Ιράν συνεχίζει να κλιμακώνει το πυρηνικό του πρόγραμμα πολύ πέρα από κάθε εύλογη πολιτική αιτιολόγηση». Το υπουργείο Εξωτερικών του Ιράν επέκρινε τα σχόλια αυτά ως «μη εποικοδομητικά».

Ο Λαπίντ δήλωσε στο υπουργικό του συμβούλιο ότι «το Ισραήλ διεξάγει μια επιτυχημένη διπλωματική εκστρατεία για να σταματήσει την πυρηνική συμφωνία και να αποτρέψει την άρση των κυρώσεων κατά του Ιράν.

«Δεν έχει τελειώσει ακόμη», πρόσθεσε. «Υπάρχει ακόμη πολύς δρόμος να διανύσουμε, αλλά υπάρχουν ενθαρρυντικά σημάδια».

Ένας ανώτερος ισραηλινός αξιωματούχος δήλωσε στο AFP: «Η αντίληψή μας είναι ότι δεν θα υπάρξει επιστροφή στην JCPOA μέχρι τα μέσα Νοεμβρίου. Εργαζόμαστε με τους εταίρους μας για να αναπτύξουμε μια νέα στρατηγική».

Ο αξιωματούχος πρόσθεσε: «Είναι σημαντικό να συνεχίσουμε να συντονίζουμε τις θέσεις και να επηρεάζουμε την ευρωπαϊκή θέση. Η Γερμανία έχει σημαντικό ρόλο σε αυτό».

Ο Λαπίντ έχει προγραμματίσει να συναντηθεί με τον καγκελάριο Όλαφ Σολτς, την υπουργό Εξωτερικών Ανναλένα Μπέρμποκ και τον πρόεδρο Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ πριν επιστρέψει στο Ισραήλ αργά τη Δευτέρα.

Η συμφωνία του 2015, γνωστή επισήμως ως Κοινό Ολοκληρωμένο Σχέδιο Δράσης (ΚΟΣΔ), έδωσε στο Ιράν ελάφρυνση από τις κυρώσεις με αντάλλαγμα τον περιορισμό του πυρηνικού του προγράμματος.

Οι διαπραγματεύσεις που διεξάγονται στη Βιέννη από τον Απρίλιο του 2021 επιδιώκουν την αποκατάσταση της συμφωνίας με την άρση των κυρώσεων κατά της Τεχεράνης και την πίεση προς το Ιράν να τηρήσει πλήρως τις προηγούμενες πυρηνικές δεσμεύσεις του.

Το Ισραήλ επιμένει ότι το Ιράν θα χρησιμοποιήσει τα έσοδα από την ελάφρυνση των κυρώσεων για να ενισχύσει συμμαχικές ομάδες ικανές να επιτεθούν σε Ισραηλινούς, κυρίως τη λιβανέζικη σιιτική οργάνωση Χεζμπολάχ και τη Χαμάς και την Ισλαμική Τζιχάντ, δύο βασικές παλαιστινιακές μαχητικές οργανώσεις.

Τον περασμένο μήνα, η Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία ενεργεί ως διαμεσολαβητής των πυρηνικών συνομιλιών, υπέβαλε ένα «τελικό» σχέδιο της συμφωνίας.

Το Ιράν και οι ΗΠΑ απάντησαν στη συνέχεια στο κείμενο, με την Ουάσινγκτον να δηλώνει την Παρασκευή ότι η απάντηση της…Διαβάστε τη συνέχεια: euractiv.gr