Ο γενέθλιος τόπος τίμησε το Χαρ. Γαργανουράκη για την πορεία και το έργο του

Τα Νεα της Περιφερειας


Το γνωστό τραγουδιστή και λυράρη, Χαράλαμπο Γαργανουράκη, τίμησε ο γενέθλιος τόπος του, το χωριό Άγιος Θωμάς Ηρακλείου, με πρωτοβουλία του πολιτιστικού συλλόγου «Ο Λόγιος».

Ο Χαρ. Γαργανουράκης γεννήθηκε το 1946 και πήρε τα πρώτα μαθήματα λύρας από οργανοπαίκτες του χωριού του. Στα 12 χρόνια του αρχίζει να μαθαίνει και στα 14 παίζει στο πρώτο γλέντι στο χωριό του.

Στις αρχές της 10ετίας του ’70 παρουσιάζεται σε κρητικά κέντρα στο Ηράκλειο και το 1973 δέχεται την πρόσκληση – πρόκληση του Γιάννη Μαρκόπουλου να συνεργαστεί μαζί του στην Αθήνα.

Ο Γιάννης Μαρκόπουλος του εμπιστεύθηκε ορισμένα από τα σημαντικότερα τραγούδια του από τα έργα του “Θητεία”, “Θεσσαλικός Κύκλος”, “Οροπέδιο”, “Αφιέρωμα”, “Τολμηρή επικοινωνία”, “Παράθυρο στη Μεσόγειο” και τα νέα του έργα “Ορφέας” και “Αναγέννηση, Κρήτη, ανάμεσα σε Βενετία και Πόλη”. Πολλά τραγούδια έγιναν μεγάλες επιτυχίες όπως “Τα λόγια και τα χρόνια”, “Κρήτη μου όμορφο νησί”, “Προσκυνώ τη χάρη σου λαέ μου”, “Στου Ψηλορείτη τη κορφή” κ.ά.

Όταν πήγα στην Αθήνα- αναφέρει ο ίδιος – το 1973, ήδη ο Νίκος Ξυλούρης είχε κάνει 2 χρόνια στη «Λύρα», τη μπουάτ, εκεί που πήγα κι εγώ για δυο χρόνια και είχε τρία χρόνια συνεχούς συνεργασίας με το Μαρκόπουλο. Κάμανε μια δισκογραφική δουλειά που έχει μείνει στην Ιστορία της Ελληνικής μουσικής. Εγώ ποτέ δεν σκέφθηκα ότι θα μπορούσα να πάω και δεν το είδα ποτέ έτσι, ότι θα πάω να αντικαταστήσω το Νίκο Ξυλούρη.

Στη ζωή και το έργο…Διαβάστε τη συνέχεια: ertnews.gr