Ουκρανία: Πιθανόν να ζητήσει νέο δάνειο 5 δισ. δολαρίων από το ΔΝΤ

Νεα


Η εξασφάλιση ενός νέου δανείου 5 δισ.δολαρίων από το ΔΝΤ θα βοηθήσει να πάρουν τις διαβεβαιώσεις που θέλουν οι άλλοι πιστωτές της Ουκρανίας ότι η μακροοικονομική κατάσταση της κατεστραμμένης από τον πόλεμο χώρας είναι υπό έλεγχο, δήλωσε την Παρασκευή στο Reuters ο επικεφαλής οικονομικός σύμβουλος του Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Η νέα χρηματοδότηση από το ΔΝΤ για περίπου 18 μήνες μπορεί να χρησιμεύσει ως «άγκυρα» για ένα μεγαλύτερο πακέτο 15-20 δισ. δολαρίων για να βοηθήσει την Ουκρανία να αντιμετωπίσει την οικονομική κρίση που προκλήθηκε από τη ρωσική εισβολή, δήλωσε ο Όλεγκ Ουστένκο.

Τόνισε ότι οι Ουκρανοί αξιωματούχοι ήταν σε επαφή με το ΔΝΤ σχετικά με το πιθανό αίτημα, προσθέτοντας ότι ο στόχος πρέπει να είναι «να προχωρήσουμε όσο το δυνατόν γρηγορότερα».

Τα σχόλια του Ουστένκο ήρθαν λίγες εβδομάδες αφότου ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Ουκρανίας, Kίριλο Σεβτσένκο, είπε στο Reuters ότι ζητάει έως και 20 δισ. δολάρια από το ΔΝΤ σε δύο ή τρία χρόνια, ένα ποσό που θα βάλει τη χώρα πολύ πάνω από το «έκτακτο όριο πρόσβασης».

Το μεγάλο μέγεθος αυτού του αιτήματος είχε πυροδοτήσει έντονες συζητήσεις στο ΔΝΤ, επειδή θα έθετε επίσης ερωτήματα σχετικά με τη βιωσιμότητα του χρέους της Ουκρανίας.

Το αναθεωρημένο σχέδιο θα βασιστεί σε ένα πακέτο χρηματοδότησης που συμφωνήθηκε το 2015, μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Κριμαία, το οποίο περιελάμβανε χρηματοδότηση 17,5 δισ. δολαρίων από το ΔΝΤ, αλλά συνέβαλε στη χορήγηση…Διαβάστε τη συνέχεια: ertnews.gr