Ολυμπιακός: Τα κλειδιά για την κατάκτηση του πρωταθλήματος

Αθλητικα


Ο Ολυμπιακός πήρε το πρωτάθλημα στην Τούμπα και ο Θέμης Καίσαρης χρησιμοποιεί τα στοιχεία της Opta που φανερώνουν τη φετινή ανωτερότητα των ερυθρόλευκων.

Η Τούμπα ήταν τελικώς ο τόπος του θριάμβου για τον φετινό Ολυμπιακό. Οι ερυθρόλευκοι έχουν εδώ και καιρό αποκτήσει προβάδισμα που δεν επέτρεπε συζητήσεις για το ποιος θα πάρει το πρωτάθλημα.

Αυτό που έμενε να δούμε ήταν το πότε. Η ομάδα του Μαρτίνς το κατάφερε στην Τούμπα, παρότι βρέθηκε πίσω στο σκορ στο 45′, αφού με τις αλλαγές επικράτησε πλήρως στο 2ο ημίχρονο και σφράγισε τον τίτλο με νίκη στην έδρα του ΠΑΟΚ.

Η μαθηματική κατάκτηση του πρωταθλήματος είναι προφανώς η αιτία για να ρίξουμε μια ματιά στον Ολυμπιακό και τους αντιπάλους του, να χρησιμοποιήσουμε τα στοιχεία της Opta για να βρούμε τα κλειδιά της τρίτης συνεχόμενης πρωτιάς για την ομάδα του Μαρτίνς.

Η σύγκριση με πέρυσι και πρόπερσι

Αρχίζουμε με τον ίδιο τον Ολυμπιακό. Όχι σύγκριση με τις άλλες ομάδες της σεζόν, αλλά σύγκριση των ερυθρόλευκων με τον περσινό και τον προπέρσινο εαυτό τους. Οι κόκκινες μπάρες είναι η σεζόν 2019-20, οι μπλε είναι η σεζόν 2020-21 και οι γκρι η φετινή.

Η σύγκριση του φετινού Ολυμπιακού με τις επιδόσεις του στις δύο προηγούμενες σεζόν
Η σύγκριση του φετινού Ολυμπιακού με τις επιδόσεις του στις δύο προηγούμενες σεζόν

Η επίθεση του Ολυμπιακού έπεσε στο φετινό 1.25 xG, ενώ η άμυνα παρέμεινε σταθερή στα επίπεδα του 0.60 xG Κατά. Στη διαφορά των xGoals, οι ερυθρόλευκοι έπεσαν στο 0.64, μετά από δύο σεζόν που ήταν “καρφωμένοι” στο 1.12.

Ανώτερος όλων και φέτος

Οι αριθμοί πιστοποιούν αυτό που είδαμε και στο χορτάρι. Ο φετινός Ολυμπιακός δεν είχε την ίδια ανωτερότητα με πέρυσι και πρόπερσι. Αλλά αυτό δεν σημαίνει πως και φέτος δεν ήταν ανώτερος.

Αυτή είναι η εικόνα των ομάδων μετά και τον τελευταίο αγώνα, τη νίκη των πρωταθλητών στην Τούμπα.

Η κατάταξη των ομάδων με βάση την απόδοσή τους
Η κατάταξη των ομάδων με βάση την απόδοσή τους

Το 0.64 του Ολυμπιακού μπορεί να είναι λίγο σε σχέση με τον περσινό και προπέρσινο εαυτό του, αλλά ταυτόχρονα ήταν υπέρ-αρκετό για να είναι οι ερυθρόλευκοι και φέτος η καλύτερη ομάδα του πρωταθλήματος.

Κανείς από τους υπόλοιπους δεν πλησιάζει αυτά τα επίπεδα. Στην πραγματικότητα ΠΑΟΚ, ΑΕΚ, Παναθηναϊκός και Άρης κινούνται στα ίδια. Έχουν διαφορές μεταξύ τους, αλλά και την ομοιότητα να απέχουν πολύ από τον Ολυμπιακό.

Ο καθρέφτης των μεγάλων ευκαιριών

Την ίδια ιστορία λέει και η ματιά στις μεγάλες ευκαιρίες που έφτιαξαν και δέχθηκαν οι ομάδες μέχρι τώρα στο πρωτάθλημα.

Οι μεγάλες ευκαιρίες που έχουν φτιάξει και έχουν δεχθεί οι ομάδες του Big-5
Οι μεγάλες ευκαιρίες που έχουν φτιάξει και έχουν δεχθεί οι ομάδες του Big-5

Οι ερυθρόλευκοι έφτιαξαν τις περισσότερες (54) και δέχθηκαν τις λιγότερες (16). Ο Ολυμπιακός είχε 89 μεγάλες ευκαιρίες την περσινή σεζόν και 71 το 2019-20.

Αποκλείεται στα τέσσερα ματς που απομένουν να αγγίξει αυτά τα νούμερα. Αλλά δεν χρειάζεται. Και πάλι ήταν η ομάδα που πήρε την…Διαβάστε τη συνέχεια: sport24.gr