Οι δικηγόροι του Ασάνζ μηνύουν τη CIA διότι τους κατασκόπευσε

Νεα


Οι δικηγόροι του ιδρυτή του WikiLeaks Τζούλιαν Ασάνζ μήνυσαν τη Δευτέρα την Κεντρική Υπηρεσία Πληροφοριών των ΗΠΑ και τον πρώην διευθυντή της Μάικ Πομπέο, υποστηρίζοντας ότι κατέγραψε τις συνομιλίες τους και αντέγραψε δεδομένα από τα τηλέφωνα και τους υπολογιστές τους.

Οι δικηγόροι, μαζί με δύο δημοσιογράφους που επίσης συμμετέχουν στην αγωγή, είναι Αμερικανοί και ισχυρίζονται ότι η CIA παραβίασε την αμερικανική συνταγματική προστασία τους για τις εμπιστευτικές συζητήσεις με τον Ασάνζ, ο οποίος είναι Αυστραλός.

Είπαν ότι η CIA συνεργάστηκε με μια εταιρεία ασφαλείας που είχε συμβληθεί από την πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο, όπου ζούσε τότε ο Ασάνζ, για να κατασκοπεύει τον ιδρυτή των Wikileaks, τους δικηγόρους του, τους δημοσιογράφους και άλλους με τους οποίους συναντήθηκε.

Ο Ασάνζ αντιμετωπίζει την έκδοση από τη Βρετανία στις ΗΠΑ, όπου κατηγορείται για τη δημοσίευση αμερικανικών στρατιωτικών και διπλωματικών αρχείων το 2010 που σχετίζονται με τους πολέμους στο Αφγανιστάν και το Ιράκ.

Ο Ρίτσαρντ Ροθ, ο δικηγόρος της Νέας Υόρκης που εκπροσωπεί τους ενάγοντες στην αγωγή, δήλωσε ότι η φερόμενη κατασκοπεία των δικηγόρων του Ασάνζ σημαίνει ότι το δικαίωμα του ιδρυτή του Wikileaks σε μια δίκαιη δίκη «έχει πλέον αμαυρωθεί, αν όχι καταστραφεί».

«Η καταγραφή των συναντήσεων με φίλους, με δικηγόρους και η αντιγραφή των ψηφιακών πληροφοριών των δικηγόρων και των φίλων του αμαυρώνει την ποινική δίωξη, διότι τώρα η…Διαβάστε τη συνέχεια: ertnews.gr