ΟΗΕ: Ο αποκλεισμός προσφύγων και μεταναστών από τα συστήματα υγείας των χωρών υποδοχής παραβιάζει τα δικαίωματά τους

Νεα


Εκατομμύρια μετανάστες και πρόσφυγες στερούνται της κατάλληλης ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης και η συμπερίληψή τους στα υγειονομικά συστήματα των χωρών υποδοχής θα έπρεπε να θεωρείται ανθρώπινο δικαίωμα, δήλωσε σήμερα Τρίτη (20/07) ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

Στην πρώτη προσπάθειά του για μια αξιολόγηση των συνεπειών της μετανάστευσης στην παγκόσμια πολιτική για την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, ο ΠΟΥγείας κάλεσε για επείγουσα δράση προκειμένου να υποστηριχθούν ευάλωτοι πληθυσμοί που διασχίζουν τα σύνορα.

«Η υγεία δεν ξεκινά ούτε τελειώνει στα σύνορα μιας χώρας. Το μεταναστευτικό καθεστώς δεν θα έπρεπε ως εκ τούτου να είναι ένας παράγοντας που εισάγει διακρίσεις αλλά μια κινητήρια δύναμη πολιτικής για να οικοδομήσουμε και να ενισχύουμε την υγειονομική περίθαλψη», ανέφερε σε μια δήλωση ο Σαντίνο Σεβερόνι, διευθυντής στον ΠΟΥγείας για την υγεία και τη μετανάστευση.

Ασθένειες, πείνα, κλιματική αλλαγή και πόλεμοι ωθούν στη μαζική μετακίνηση ανθρώπων, με τη σύγκρουση στην Ουκρανία να συμβάλλει στην αύξηση του συνολικού αριθμού των εκτοπισμένων σε πάνω από 100 εκατομμύρια για πρώτη φορά στην Ιστορία. Αυτό δοκιμάζει τα συστήματα υγείας σε χώρες που έχουν ήδη χτυπηθεί σκληρά από την πανδημία της Covid-19.

«Όμως η πλήρης έκταση των συνεπειών αυτών των αναταραχών δεν έχει γίνει ακόμη κατανοητή επειδή, όπως δείχνει η έκθεση αυτή, οι πρόσφυγες και οι μετανάστες δεν είναι πλήρως ορατοί στα διαθέσιμα…Διαβάστε τη συνέχεια: ertnews.gr