Οδοιπορικό της ΕΡΤ στο βομβαρδισμένο Ιρπίν – Η μαρτυρία Ουκρανού μαχητή για τη μέρα της ρωσικής εισβολής

Νεα


Στην Ουκρανία ήταν γνωστό ως το πιο όμορφο από τα δασώδη προάστια τα οποία διαχωρίζουν το Κίεβο από την υπόλοιπη χώρα. Το Ιρπίν τον περασμένο Μάρτιο έγινε παγκοσμίως γνωστό όχι ως αστικό θέρετρο, αλλά ως τόπος σφαγής, και ως ανάχωμα που δεν επέτρεψε στο ρωσικό στρατό να προελάσει στο Κίεβο.

Η κάμερα της ΕΡΤ έκανε περιήγηση στο σημείο όπου οι ουκρανικές δυνάμεις αντιμετώπισαν σε σώμα με σώμα μάχη τις ρωσικές, εγκλωβίζοντας τις διμοιρίες μέσα στο δημοφιλές εμπορικό κέντρο της περιοχής.

Είναι το σημείο που επισκέφθηκε πριν από λίγες ημέρες ο εντεταλμένος της ΕΕ, προκειμένου να βοηθήσει να στοιχειοθετηθούν τα εγκλήματα πολέμου.

«27 Φεβρουαρίου η Ρωσία ξεκίνησε την επίθεση στην πόλη του Κιέβου. Μια ολόκληρη ίλη από ρωσικά στρατεύματα πήγε από τη μεριά της Μπούτσα, στο Ιρπίν. Το εμπορικό κέντρο Ζεράφ έγινε οχυρό και δεν άφησε το στρατό να μπει στο Κίεβο. Δηλαδή οι ουκρανικές δυνάμεις είχαν φτιάξει εδώ ένα μπλοκ πόστ και ανταπέδωσαν τα πυρά στους Ρώσους» δηλώνει στην ΕΡΤ ο Σεργκέι Γατσκόφ, διευθυντής εμπορικού κέντρου.

Ο Φίοντορ «Ζεράφ» Σβορόν, κατάγεται από το Αζερμπαϊτζάν. Στα 18 του βρέθηκε στον πόλεμο του Αφγανιστάν με το εθνόσημο της Σοβιετικής Ένωσης.

Δηλώνει Αζέρος αλλά και Ουκρανός και ζει στο Ιρπίν εδώ και χρόνια, αδιάφορος για τις γεωπολιτικές εξελίξεις. Η εισβολή στην Ουκρανία τον έντυσε και πάλι στα χακί.

«Είναι 27 του μηνός. Στις 6 το πρωί ήρθαν οι ειδικές δυνάμεις του ρωσικού στρατού από την μεριά…Διαβάστε τη συνέχεια: ertnews.gr