Ν. Δένδιας: Πηγή εντάσεων και αστάθειας η τουρκική παραβίαση των κανόνων του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας

Νεα


Χαιρετισμό, μέσω μαγνητοσκοπημένου μηνύματος, απηύθυνε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, στο 4ο Συμπόσιο Διεθνούς Δικαίου και Διεθνούς Πολιτικής της Ελληνικής Εταιρείας Διεθνούς Δικαίου & Διεθνών Σχέσεων (ΕΕΔΔΔΣ) “40 χρόνια από τη Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας του Montego Bay 1982” (Ρόδος/Καστελλόριζο, 11.09.2022)

Με ιδιαίτερη χαρά προλογίζω και το φετινό σας Συνέδριό, ειδικά με αφορμή την επέτειο των 40 χρόνων από την υπογραφή της Σύμβασης για το Δίκαιο της Θάλασσας, της UNCLOS. Μια Σύμβαση, στην οποία η χώρα μας αποδίδει ύψιστη σημασία. Η Σύμβαση μπορεί να ονομαστεί και “Σύνταγμα των ωκεανών”, και ο χαρακτηρισμός αυτός δεν συνιστά μία λεκτική υπερβολή” τόνισε ο κ. Δένδιας και πρόσθεσε:

Όπως διαπίστωσα και στην πρόσφατη επίσκεψή μου στην Ασία, είναι χαρακτηρισμός που χρησιμοποιούν, μεταξύ άλλων, πολλοί Ασιάτες ομόλογοί μου. H UNCLOS είναι ένα ολοκληρωμένο ρυθμιστικό πλαίσιο, εγγύηση σταθερότητας και νομιμότητας στις δραστηριότητες των κρατών στη θάλασσα. Για τη χώρα μας η UNCLOS αποτελεί την πυξίδα, το “Ευαγγέλιο” της εξωτερικής μας πολιτικής. Πάνω από 165 χώρες την έχουν ήδη επικυρώσει. Και ακόμα και χώρες που δεν το έχουν κάνει, όπως οι ΗΠΑ, καλούν για την πλήρη και απαρέγκλιτη εφαρμογή της“.Διαβάστε τη συνέχεια: ertnews.gr