Ντόρον Λάιντνερ: Ο σίφουνας με το εκρηκτικό πρώτο βήμα έρχεται στα αριστερά για τον Ολυμπιακό

Αθλητικα


Η έκθεση του CIES που κατέταξε τον Ντόρον Λάιντνερ στο Νο2 της θέσης του πανευρωπαϊκά (εξαιρουμένων των top-5 πρωταθλημάτων), η διαδρομή του στο γήπεδο που τον έκανε από χαφ, αριστερό μπακ, το αγωνιστικό του προφίλ που ικανοποιεί τα χαρακτηριστικά που αναζητούσε ο Ολυμπιακός και ο πρόσφατα ενταγμένος στο δυναμικό των ερυθρόλευκων, συμπατριώτη του scout.

Από τη φυγή του Κώστα Τσιμίκα, ο Ολυμπιακός ψάχνει κάτι το αντίστοιχο. Κάτι το κοντινό του. Αν όχι με ανάλογη συμβολή στο επιθετικό τρίτο, τουλάχιστον με αντίστοιχη προοπτική. Το ακριβές αντίθετο – ή συμπληρωματικό, αναλόγως την οπτική – του Ολεγκ Ρεάμπτσιουκ.

Κάποιον που να καλύπτει, να πλαισιώνει τις δημιουργικές ατέλειες του Μολδαβού, ει δυνατόν, βάσει τουλάχιστον του προφίλ που αναζητούσαν οι «ερυθρόλευκοι», σε παραγωγική ηλικία.

Παραγωγική για… μάθηση και εξέλιξη. Αν ό,τι αναζητούσαν το βρήκαν πλέον στο πρόσωπο του Ντόρον Λάιντνερ μόνο στο χορτάρι θα φανεί.

Σίγουρα όμως, οι συστάσεις που συνοδεύουν τον διεθνή Ισραηλινό, καλύπτουν – έστω και επί χάρτου – τα χαρακτηριστικά που αναζητούσαν οι πρωταθλητές Ελλάδας.

Τον περασμένο μόλις Ιανουάριο, το CIES, το Διεθνές Παρατηρητήριο Ποδοσφαιρικών Σπουδών, δημοσιοποίησε μια έκθεση στην οποία βάσει της δικής του αξιολόγησης κατέγραφε τους πλέον ταλαντούχους ποδοσφαιριστές το πολύ ως 20 ετών, σε κάθε θέση σε 31 ευρωπαϊκά πρωταθλήματα, εκτός των πέντε κορυφαίων (Premier League, La Liga, Bundesliga, Serie A, Ligue 1).

Σε αυτήν του αριστερού μπακ λοιπόν, στην κορυφή βρέθηκε ο 19χρονος Ολλανδός του Αγιαξ, Ντεβίν Ρενς. Στη δεύτερη, πολύ κοντά του, ο Ντόρον Λάιντνερ.

Εκτίμηση που απηχεί στη δυναμική που πρώτα και κύρια οι συμπατριώτες του 20χρονου ακραίου αμυντικού θεωρούν πως έχει. Ταλέντο κορυφαίου επιπέδου, με προοπτική εξέλιξης που υποστηρίζουν πως δεν έχουν δει σε άλλον ακραίο τις τελευταίες δεκαετίες.

Και στοιχειοθετείται από τα αγωνιστικά του χαρακτηριστικά. Ταχύτατος, με ή χωρίς την μπάλα στα πόδια του, με ειδικά το πρώτο του βήμα στην επιτάχυνση να τον ξεχωρίζει, προσφέροντας την απαιτούμενη έκρηξη στα πρώτα μέτρα.

Κάτι που ενισχύει την πολύ καλή τεχνική του κατάρτιση (πάντα για δεδομένα ενός αριστερού μπακ) και, κυρίως, την εξαιρετική του σέντρα με ιδιαίτερο γνώρισμα – πρωτοφανές για τα πρόσφατα δεδομένα του ισραηλινού ποδοσφαίρου – να την εκτελεί, ανάλογα αποτελεσματικά και με ακρίβεια, εν κινήσει και όχι μόνο εν στάσει.

Πολύ καλός στις αλλαγές κατεύθυνσης, πάντα με ή χωρίς την μπάλα στα πόδια του, ενώ διακρίνεται για την ένταση και τη διάρκεια στο σπριντ του.

Από ακραίος χαφ, αμυντικός: Focus στην ανασταλτική βελτίωση

Αυτά είναι τα… καλά της θέσης στην οποία εκπαιδεύτηκε ποδοσφαιρικά, αφού μέχρι τα 17 του ως αριστερός ακραίος μέσος αγωνίζονταν, προτού, στις ακαδημίες της…Διαβάστε τη συνέχεια: sport24.gr