Νομοσχέδιο για τα ΑΕΙ: Τι αλλάζει για πτυχία, φοιτητές και εκλογή καθηγητών – Ενιαίο ψηφοδέλτιο στα συμβούλια φοιτητών (video)

Νεα


Φοιτητικό συμβούλιο, Εσωτερικό Εrasmus, διπλά πτυχία, start-ups φοιτητών αλλά και ένα νέο μοντέλο διοίκησης θα περιλαμβάνει το σχέδιο νόμου του υπουργείου Παιδείας για τον εκσυγχρονισμό της ανώτατης εκπαίδευσης, το οποίο θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση.

Ως εκ τούτου, ένα παράλληλο όργανο εκπροσώπησης των φοιτητών θεσμοθετεί το υπουργείο Παιδείας. Το συμβούλιο φοιτητών το οποίο θα απαρτίζουν εκπρόσωποι από τα τμήματα του κάθε πανεπιστημίου θα εκπροσωπεί τους φοιτητές στα όργανα διοίκησης του ιδρύματος.

Οι φοιτητές θα εκλέγονται με ενιαίο ψηφοδέλτιο χωρίς κομματική ταυτότητα σε χρόνο διαφορετικό από τις φοιτητικές εκλογές.

«Το ενιαίο ψηφοδέλτιο αφορά καθαρά τους εκπροσώπους των φοιτητών στα οργανα διοίκησης δεν επεμβαίνει προφανως στην οντότητα που εχει ο καθενας να ιδρυσει συλλογους όπως υπαρχει από το αστικο δίκαιο» επισημαίνει σχετικά η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως.

Το νομοσχέδιο αλλάζει το εκλογικό μοντέλο διοίκησης. Έτσι, επανέρχονται τα συμβούλια διοίκησης τα οποία θα είναι πανίσχυρα και θα μπορούν ακόμα να διορίζουν ή να παύουν τους πρυτάνεις, οι οποίοι θα διαχειρίζονται πλέον μόνο ακαδημαϊκά θέματα.

«Το νομοσχεδιο ρυθμίζει ζητήματα που ηταν ασαφή και δινει νεες δυνατοτητες στους καθηγητες και τα παιδια» είπε σχετικά η υπουργός.

Τα ελληνικά πανεπιστήμια υιοθετούν θεσμούς που εφαρμόζονται εδώ και χρόνια σε ιδρύματα του εξωτερικού, μεταξύ των οποίων η κινητικότητα των φοιτητών οι οποίοι…Διαβάστε τη συνέχεια: ertnews.gr