Νέες προκλήσεις από την Άγκυρα: Εγείρει εκ νέου ζήτημα «τουρκικής μειονότητας» στη Θράκη

Πολιτικη


Η Άγκυρα επαναφέρει ζήτημα «τουρκικής μειονότητας» στη Θράκη και κατηγορεί την Ελλάδα οτι παραβιάζει τη Συνθήκη της Λωζάννης, οτι εκφοβίζει τη μειονότητα και καταπατά τις ελευθερίες και τα δικαιώματά της. Το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών απάντησε αυστηρά μιλώντας για συντεταγμένη παραποίηση της αλήθειας και θυμίζοντας ότι η Ελλάδα τηρεί τις υποχρεώσεις που απορρέουν από τις Συνθήκες.

Στη Θράκη μεταφέρει την ένταση η Άγκυρα, με το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών να αντιδρά σε προκλητικό τόνο για τον νέο νόμο περί εκλογής των μουφτήδων και να ζητεί παρατύπως εκλογή απευθείας από τη μουσουλμανική μειονότητα, την οποία και επιμένει ν’ αποκαλεί «τουρκική». «Η Ελλάδα παραβίασε για άλλη μια φορά τα δικαιώματα και τις ελευθερίες της “τουρκικής μειονότητας” της Δυτικής Θράκης, τα οποία κατοχυρώνονταν από διεθνείς συμφωνίες, ιδιαίτερα τη Συνθήκη Ειρήνης της Λωζάννης. Είναι απαράδεκτο να προσπαθεί να φέρει τον Μουφτή υπό τον δικό της έλεγχο, ενάντια στη θέληση της μειονότητας» αναφέρει το Υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας.

Η Αθήνα ξεκαθαρίζει ότι ακολουθεί κατά γράμμα τις προβλέψεις της Λωζάννης και πως ο νέος νόμος διασφαλίζει την ευρεία αντιπροσωπευτικότητα της μουσουλμανικής μειονότητας στη διαδικασία εκλογής των μουφτήδων στη Θράκη.

«Σ’ αυτήν τη νομοθετική ρύθμιση έχουν ληφθεί πλήρως υπόψη και οι συνταγματικές επιταγές και τα όσα προβλέπει και περιγράφει το Διεθνές Δίκαιο και οι συμβάσεις…Διαβάστε τη συνέχεια: ertnews.gr