Νάνσι Πελόζι: Ένταση στις σχέσεις ΗΠΑ – Κίνας μετά την επίσκεψη στην Ταϊβάν

Νεα


Ένταση στις σχέσεις ΗΠΑ – Κίνας μετά την επίσκεψη στην Ταϊβάν της προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων, Νάνσι Πελόζι. Το Πεκίνο έστειλε σαφείς προειδοποιήσεις ότι η Αμερική “θα πληρώσει το τίμημα“, στην περίπτωση που η επίσκεψη αυτή πραγματοποιηθεί.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Κίνας Ουάνγκ Γι προειδοποίησε σήμερα ότι «αυτοί που προσβάλλουν την Κίνα θα τιμωρηθούν αναπόδραστα». Ο επικεφαλής της κινεζικής διπλωματίας μίλησε για «φάρσα», αναφερόμενος στην επίσκεψη αυτή. «Με προκάλυψη τη ΄‘δημοκρατία’, οι ΗΠΑ παραβιάζουν την εθνική κυριαρχία», κατήγγειλε στο περιθώριο συνόδου της ASEAN (του Συνδέσμου Κρατών της Νοτιοανατολικής Ασίας) στην Πνομ Πενχ.

Το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών κάλεσε επειγόντως τον πρεσβευτή των ΗΠΑ Νίκολας Μπερνς, τονίζοντας ότι η κίνηση Πελόζι συνιστά σοβαρή παραβίαση της «αρχής της μίας Κίνας», υπονομεύει την ειρήνη και τη σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή και στέλνει ένα λάθος μήνυμα στις αυτονομιστικές δυνάμεις για την «ανεξαρτησία της Ταϊβάν».

Ο κινεζικός στρατός τέθηκε σε ύψιστη επιφυλακή και ανακοίνωσε ασκήσεις με πραγματικά πυρά γύρω από την Ταϊβάν. Σε ορισμένες τοποθεσίες, οι κινεζικές επιχειρήσεις θα φθάσουν 20 χιλιόμετρα από την ακτογραμμή της Ταϊβάν, με βάση τις συντεταγμένες που ανακοίνωσε ο Λαϊκός Απελευθερωτικός Στρατός.

Το υπουργείο Άμυνας της Ταϊβάν χαρακτήρισε τα γυμνάσια κινήσεις εκφοβισμού και ανέφερε 21 παραβιάσεις του εναερίου χώρου. Ανακοίνωσε δε…Διαβάστε τη συνέχεια: ertnews.gr