Μόνο καλό μπορεί να κάνει όλος αυτός ο χαμός στο ελληνικό μπάσκετ

Αθλητικα


Τι ακριβώς θέλει να κάνει η ΕΟΚ; Να διαλύσει την Α1 και τον ΕΣΑΚΕ; Ή μήπως τελικά να τα φτιάξει όλα; Ο Σπύρος Καβαλιεράτος προσπαθεί να αποκωδικοποιήσει την κίνηση της Ομοσπονδίας και να βρει τι ακριβώς βρίσκεται πίσω από τις λέξεις.

Από την αντίδραση της Ομοσπονδίας το μεσημέρι της Παρασκευής φαινόταν ότι κάτι σημαντικό θα συμβεί στο έκτακτο ΔΣ της ΕΟΚ. Και πράγματι. Η ανακοίνωση που βγήκε είναι τουλάχιστον επιθετική κατά του ΕΣΑΚΕ και ανοίγει για τα καλά τον Ασκό του Αιόλου.

Πάμε όμως να δούμε τι ακριβώς σημαίνουν όλα αυτά που ανακοίνωσε η Ομοσπονδία και αν πράγματι τινάζεται στον αέρα η Α1 και ο ΕΣΑΚΕ – όπως κάποιοι έσπευσαν να σχολιάσουν άμεσα – ή αν τελικά η ουσία βρίσκεται αλλού.

Ας αρχίσουμε από τα βασικά. Ο ΕΣΑΚΕ διατυμπανίζει παντού και συνεχώς ότι είναι ο μόνος που έχει την εξουσία της διοργάνωσης της Α1 και ότι για όλα τα θέματα έχει την αποκλειστική αρμοδιότητα. Το έπραξε μάλιστα και στο Διοικητικό Συμβούλιο της Παρασκευής με τρόπο που έμοιαζε άκομψος.

Τι έκανε η ΕΟΚ; Αμέσως ενημέρωσε για έκτακτο ΔΣ και το Σάββατο το απόγευμα έβαλε δύσκολα στον ΕΣΑΚΕ. Από τη στιγμή που θεωρεί το προεδρείο του και προφανώς κάποια μέλη του ΔΣ ότι μπορεί να προχωρήσει μόνος του – δίχως δηλαδή τη συνδρομή της ΕΟΚ – ας το κάνει.

Μπορεί η Α1 να γίνει Euroleague;

Και ξαφνικά και ο ΕΣΑΚΕ και όλος χώρος του μπάσκετ αντιλαμβάνεται την πραγματικότητα, που βέβαια όσοι γνώριζαν τα βασικά την ήξεραν ήδη.

Τι δεν μπορεί να κάνει ο ΕΣΑΚΕ μόνος του; Τι κρύβεται πίσω από την ανακοίνωση της ΕΟΚ που λέει ότι δεν συμμετέχει και αποχωρεί από το πρωτάθλημα της Α1; Ποιος θα βγάζει τα δελτία; Είναι δουλειά της ΕΟΚ σε συνεργασία με τη FIBA, όχι του ΕΣΑΚΕ.

Με τους διαιτητές τι γίνεται; Ανήκουν στο δυναμικό της ΕΟΚ όλοι. Οχι του ΕΣΑΚΕ.

Με την Ευρώπη; Το BCL είναι της FIBA, η οποία μιλά απευθείας με την ΕΟΚ και όχι με τον ΕΣΑΚΕ. Φάνηκε άλλωστε και στην περίπτωση του Άρη, που ενημερώθηκε από την διοργανώτρια αρχή του πρωταθλήματος για παράταση και τελικά έμεινε εκτός Ευρώπης διότι δεν είχε αλλάξει η διορία. Το χαρτί του Άρη που έλεγε για ΕΣΑΚΕ η FIBA δεν το έλαβε καν υπόψιν.

Όμως υπάρχει και αντίλογος. Μπορεί ο ΕΣΑΚΕ να κάνει πρωτάθλημα χωρίς δελτία, μόνο με συμβόλαια. Μπορεί να βρει δικούς του διαιτητές με συμβόλαιο, που δεν θα ανήκουν στη FIBA και της ΕΟΚ. Ναι υπάρχει ο τρόπος της ανεξαρτητοποίησης, μόνο που έτσι η Α1 θα γίνει σαν την EuroLeague.

Ανεξάρτητο πρωτάθλημα, δίχως σχέση με τους φορείς του μπάσκετ. Θα δημιουργηθεί εσωτερικό σχίσμα, άλλο ένα μπάχαλο, που όμως πρέπει να ερωτηθούν και οι ομάδες αν το θέλουν. Γιατί στην EuroLeague το έπραξαν μόνες του οι ομάδες το “πραξικόπημα” και βρέθηκαν απέναντι στη FIBA. Το θέλουν αυτό όλες οι ΚΑΕ τις Α1; Ή μήπως θα φτάσουμε να έχουμε και στην Ελλάδα δύο πρωταθλήματα.

Καταλαβαίνετε ήδη…Διαβάστε τη συνέχεια: sport24.gr