Μόνιμη μείωση ασφαλιστικών εισφορών προβλέπει το νέο ν/σ – Tι λέει ο Ν. Καλάκος, πρώην γ. διευθυντής της ΕΤΑΕ

Οικονομια


Ο πρώην γενικός διευθυντής της ΕΤΑΕ Νίκος Καλάκος μίλησε στην ΕΡΤ για το τι προβλέπει το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο που κατατέθηκε από το Υπουργείο Εργασίας.

Ανάμεσα στα σημεία που ξεχωρίζουν είναι η μονιμοποίηση της μείωσης ασφαλιστικών εισφορών κατά 3%, η παραγραφή των αξιώσεων του ΕΦΚΑ στα 10 έτη (από 20 που ήταν στο παρελθόν), η ρύθμιση των ασφαλιστικών οφειλών σε 24 δόσεις (από 12) και η δημιουργία ενός ενιαίου πλαισίου χορήγησης αναπηρικής σύνταξης.

Ο κ. Καλάκος ανέφερε πως βασικός στόχος του νέου νομοσχεδίου είναι να εξορθολογίσει παλαιότερους νόμους, ενώ για το θέμα της παραγραφής τόνισε πως «αν κάποιος οφειλέτης έχει λάβει κοινοποίηση οφειλής, το χρέος του δεν παραγράφεται».

Για τη δυνατότητα ρύθμισης των ασφαλιστικών οφειλών σε 24 δόσεις ο κ. Καλάκος είπε πως «είναι μία αρκετά καλή διευκόλυνση ώστε να μπορέσουν οι πολίτες να ανταποκριθούν και να πληρώσουν τις οφειλόμενες εισφορές».

Σχολιάζοντας το ενιαίο πλαίσιο χορήγησης αναπηρικής σύνταξης ο κ. Καλάκος είπε ότι «είναι μια ευεργετική διάταξη, αφού αυτό που ίσχυε ήταν να έχουμε δύο κατηγορίες, τους μισθωτούς που μπορούσαν να πάρουν αναπηρική σύνταξη με ένα ποσοστό 50% και τους ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους στο 67%. Τώρα ισχύει το ίδιο για όλους. Κατεβαίνει δηλαδή στο 50% και για τους ελεύθερους επαγγελματίες».

 Πηγή: ertnews.gr