Μυτιλήνη: Ιστορίες προσφυγικών ενθυμημάτων από καρσί

Τα Νεα της Περιφερειας


Μια μοναδική έκθεση με 40 προσφυγικά ενθυμήματα, το καθένα με τη δική του μικρή – μεγάλη προσωπική, οικογενειακή, ιστορική ή και θρησκευτική αξία, άνοιξε σήμερα τις πύλες της και θα παραμείνει ανοικτή μέχρι τις 11 Νοεμβρίου στο Βυζαντινό Μουσείο Μυτιλήνης (απέναντι από το Ναό του Αγίου Θεράποντα της Μυτιλήνης σήμα κατατεθέν της πόλης).

Η έκθεση υπό τον τίτλο «Ιστορίες από καρσί» περιλαμβάνει εκθέματα που τοποθετήθηκαν όλα σε τρεις ενότητες, «καρσί», στο «Διωγμό» και «στη Λέσβο» πάνω σε πολυκαιρισμένες λινάτσες με τα σημάδια του χρόνου φανερά, «σαν τα σημάδια που άφησαν τις επόμενες γενιές οι ιστορίες της προσφυγιάς». Οργανώθηκε από τη Μητρόπολη Μυτιλήνης, Ερεσού και Πλωμαρίου στo πλαίσιο σειράς εκδηλώσεων τιμής στην 100ετηρίδα της Μικρασιατικής Καταστροφής και μνήμης των προσφύγων της. Στόχος της να δημιουργήσει ερεθίσματα για να ψάξει κανείς, να γνωρίσει, να αισθανθεί μνήμες.

Η έκθεση εγκαινιάστηκε σήμερα από τον μητροπολίτη Μυτιλήνης Ιάκωβο, αμέσως μετά τη Θεία Λειτουργία στο Ναό του Αγίου Θεράποντος στη μνήμη των Μικρασιατών Αγίων και την τελετή που ακολούθησε στην προτομή του Αγίου Χρυσοστόμου Σμύρνης στην αυλή του ναού. Μετά την «ξενάγηση» του μητροπολίτη στην έκθεση, από τον επιμελητή και δημιουργό της μουσειολόγο Παναγιώτη Μπαλάσκα, πολλοί ήταν αυτοί που την επισκέφθηκαν.

Σε αυτήν, σύμφωνα με τους διοργανωτές, παρουσιάζονται «εικόνες κι εκκλησιαστικά σκεύη που τα κουβάλησαν σε αγκαλιές…Διαβάστε τη συνέχεια: ertnews.gr