Μπλίνκεν-Στόλτενμπεργκ «δείχνουν» στην Τουρκία το τραπέζι του διαλόγου – Αποστάσεις ΗΠΑ για όσα λέει η Άγκυρα για F-16 και S-300

Νεα


Καθώς οι τουρκικές απειλές κατά της Ελλάδας λαμβάνουν ανεξέλεγκτες διαστάσεις, υπονομεύοντας τη συνοχή της δυτικής συμμαχίας, ο Άντονι Μπλίνκεν και ο Γενς Στόλτενμπεργκ δείχνουν στην Άγκυρα το τραπέζι του διαλόγου, με τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ να υπενθυμίζει την ύπαρξη μηχανισμού αποκλιμάκωσης προς αποφυγή πιθανού θερμού επεισοδίου.
«Και οι δύο είναι ζωτικής σημασίας σύμμαχοι και φίλοι των Ηνωμένων Πολιτειών. Έχουν διαφορές και φυσικά θέλουμε να τους δούμε να λύνουν τις διαφορές τους με εποικοδομητικό τρόπο μέσω διαλόγου», δήλωσε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών.

«Ελλάδα και Τουρκία είναι δύο πολύ σημαντικοί σύμμαχοι. Συμμετέχουν και συνεισφέρουν στο ΝΑΤΟ με πολλούς τρόπους. Οι όποιες διαφορές μεταξύ τους θα πρέπει να λυθούν δια της διπλωματικής οδού», επανέλαβε ο γγ του ΝΑΤΟ.

Ο Τούρκος πρόεδρος εμμένει όμως στην επιθετική ρητορική, χαρακτηρίζοντας «εξαιρετικά σαφές» το τι εννοεί με τη φράση «θα έρθουμε μια νύχτα ξαφνικά». «Μιλάω τη γλώσσα που καταλαβαίνουν», λέει προκλητικά.

«Η στάση της Ελλάδας απέναντι στην Τουρκία τον τελευταίο καιρό είναι ανεξήγητη. Από τη μία, υπάρχουν παραβιάσεις που έχουν κάνει στο Αιγαίο, υπάρχουν παρενοχλήσεις κατά των αεροσκαφών μας, ορισμένα εκ των οποίων εκτελούν αποστολές του ΝΑΤΟ. Από την άλλη η Ελλάδα συνεχίζει να οπλίζει τα νησιά ακριβώς κάτω από τη μύτη μας», σημείωσε ο Ταγίπ Ερντογάν.

«Η πατρίδα μας, ο λαός και η κοινωνία δεν πτοούνται από τις απειλές…Διαβάστε τη συνέχεια: ertnews.gr