Μιχαήλ Γκορμπατσόφ: Από την περεστρόικα και το τέλος του ψυχρού πολέμου, στο Νομπέλ Ειρήνης και στην Pizza Hut

Νεα


Παιδί αγροτικής οικογένειας από τη Σταυρούπολη, με μητέρα ουκρανικής καταγωγής ο Μιχαήλ Γκορμπατσόφ οργανώθηκε νέος στο κομμουνιστικό κόμμα της Σοβιετικής Ένωσης όπου ανέλαβε το 1974 πρώτος γραμματέας του Ανώτατου Σοβιέτ. Ανέλαβε το τιμόνι της γιγάντιας χώρας σε ηλικία 54 ετών μετά την δύσκολη περίοδο που ακολούθησε τους θανάτους τριών ηγετών.

Τα σχέδιά του για την οικονομική μεταρρύθμιση και δημοκρατική αναδιάρθρωση των κρατικών δομών ενέπνευσαν αρχικά ένα αέρα ελπίδας και αισιοδοξίας μετά την περίοδο της στασιμότητας κάνοντας τις λέξεις Περεστρόικα και Γκλάσνοστ ταυτόσημες με την πολιτική του.

Τα φιλόδοξα ανοίγματά του προς τις χώρες της Δύσης έγιναν δεκτά με ενθουσιασμό από δεκάδες ηγέτες που διέκριναν τα τεράστια οφέλη που προσέφερε η προσέγγιση με την μέχρι πρότινος περίκλειστη αχανή Σοβιετική Ένωση.

Το 1993 βρέθηκε στην Ελλάδα όπου συνάντησε τον τότε πρωθυπουργό Κωνσταντίνο Μητσοτάκη. Επισκέφθηκε την Ακρόπολη και αναγορεύθηκε επίτιμος διδάκτωρ του τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Διεθνών Σχέσεων του Παντείου.

Ο ρόλος του στον πυρηνικό αφοπλισμό και στην εξομάλυνση των αμερικανο-σοβιετικών σχέσεων ήταν καθοριστικός. Το 1987 υπέγραψε με τον Αμερικανό ομόλογό του, Ρόναλντ Ρέιγκαν συμφωνίες, για την απόσυρση των πυρηνικών πυραύλων μέσου βεληνεκούς.

Υπήρξαν όμως και γεγονότα που καθόρισαν το μέλλον του ίδιου και της χώρας. Χρεώθηκε την αποτυχημένη εκστρατεία στο Αφγανιστάν καθώς και την…Διαβάστε τη συνέχεια: ertnews.gr