Μίνι «ασφαλιστικό»: Οι οχτώ αλλαγές που επηρεάζουν τους ασφαλισμένους

Οικονομια


Πλαφόν στις επικουρικές συντάξεις, ενιαίους όρους αντιμετώπισης της αναπηρίας καθώς και άλλες διατάξεις μεταξύ των οποίων η αναγνώριση της «μάχιμης 5ετίας», η παραγραφή των απαιτήσεων του ΕΦΚΑ στην 10ετία και η ρύθμιση οφειλών σε 24 δόσεις, περιλαμβάνει το μίνι ασφαλιστικό σχέδιο νόμου που παρουσίασε η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας στο υπουργικό συμβούλιο και στη συνέχεια στους δημοσιογράφους.

Με τις διατάξεις αυτές, σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας Κωστή Χατζηδάκη αίρονται αδικίες του συστήματος, προς όφελος των ασφαλισμένων και της κοινής λογικής και του δικαίου. Σε αυτό το πλαίσιο, εντάσσονται σύμφωνα με τον υπουργό, για παράδειγμα οι δύο διατάξεις που αφορούν τις οφειλές προς τον ΕΦΚΑ. Η πρώτη, σύμφωνα με τον κ. Χατζηδάκη, έρχεται σε συμμόρφωση με την απόφαση του ΣτΕ για 10ετή παραγραφή των αξιώσεων του Φορέα, εφόσον βέβαια αυτές, για το συγκεκριμένο διάστημα, δεν έχουν αναζητηθεί.

Όπως διευκρίνισε όμως ο κ. Χατζηδάκης, το μέτρο δεν αφορά το σύνολο όσων χρωστούν στον ΕΦΚΑ καθώς αυτό θα δημιουργούσε πρόβλημα ευστάθειας στο ασφαλιστικό σύστημα αλλά και ηθικό ζήτημα για όσους καταβάλλουν κανονικά τις οφειλές τους. Αντίστοιχη ρύθμιση «κοινής λογικής» είναι και η εναρμόνιση των δόσεων στην πάγια ρύθμιση, μεταξύ ΕΦΚΑ και ΑΑΔΕ.

Οι 8 παρεμβάσεις που στόχο έχουν, όπως δήλωσε ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης Πάνος Τσακλόγλου, να μπει τάξη σε αποσπασματικές διατάξεις, με παρεμβάσεις που αφορούν την…Διαβάστε τη συνέχεια: ertnews.gr