ΜέΡΑ25: Μόνο ένορκοι – Ένα μεγάλο βήμα προς την Δικαιοσύνη

Πολιτικη


«Η υπόθεση Λιγνάδη, οι αθωώσεις και αποφυλακίσεις των δολοφόνων του Ζακ, του Γρηγορόπουλου και μια σωρεία άλλων δικαστικών αποφάσεων, απαιτούν από εμάς κάτι παραπάνω από εκφράσεις αποτροπιασμού. Απαιτούν να εργαστούμε για βαθιές, συγκεκριμένες τομές, αντί για ευχολόγια, ηθικολογίες και λόγια του αέρα», επισημαίνει σε ανακοίνωσή του το ΜέΡΑ25.

Ακολούθως αναφέρει πως: «Μια τέτοια τομή είναι η απαίτηση οι δικαστικές αποφάσεις να παίρνονται αποκλειστικά και μόνο από σώματα ενόρκων, όπως στις αγγλοσαξονικές και άλλες Δυτικές χώρες. Οι επαγγελματίες, εξ ορισμού συστημικοί, δικαστές είναι απαραίτητοι για να τηρείται η νόμιμη διαδικασία της Δίκης. Όμως, δεν έχουν θέση στην αίθουσα όπου οι κληρωτοί ένορκοι – οι μόνες και οι μόνοι πολίτες με κάποια απόσταση από το εξουσιαστικό σύστημα – αποφασίζουν για την ενοχή των κατηγορούμενων και για την όποια ποινή.

Θα λύσει το πρόβλημα ο εξοβελισμός των δικαστών από τις αποφάσεις και η μετατροπή των μεικτών δικαστηρίων σε δικαστήρια αμιγώς κληρωτών; Όχι βέβαια. Στις βαθιά εκμεταλλευτικές και άνισες κοινωνίες μας κανένα δικαστικό σύστημα δεν εξασφαλίζει τη Δικαιοσύνη – το μόνο που προσφέρει είναι μια ευκαιρία, μια πιθανότητα Δικαιοσύνης. Από την άλλη, το σύστημα των ενόρκων, που προέκυψε από την αρχαιοελληνική πεποίθηση πως μόνο η κληρωτίδα κι η συχνή εναλλαγή αναδεικνύουν κριτές ικανούς να αποδώσουν Δικαιοσύνη, έχει αποδειχθεί ότι μεγιστοποιεί την ελπίδα του…Διαβάστε τη συνέχεια: ertnews.gr