Μάχη σε Αχαΐα και Ρέθυμνο – Νέο μέτωπο στην Πάτρα – 71 πυρκαγιές ανά τη χώρα

Νεα


Σε ύφεση είναι πλέον όλα τα πύρινα μέτωπα της μεγάλης πυρκαγιάς στο νότιο Ρέθυμνο, με τις πυροσβεστικές δυνάμεις να είναι όμως σε πλήρη επιφυλακή, καθώς οι ισχυροί βορειάδες δεν αναμένεται να κοπάσουν. Οι οικισμοί φαίνεται επί του παρόντος ότι διασώθηκαν, όμως οι ζημιές σε δάση, καλλιέργειες και ζωικό κεφάλαιο είναι ανυπολόγιστες. Η άλλη μεγάλη φωτιά που βρίσκεται σε εξέλιξη στην Αχαΐα απειλεί τρεις οικισμούς – που εκκενώθηκαν – και δεν έχει ακόμη οριοθετηθεί.

Η φωτιά διατηρείται σε σημεία με χαμηλή βλάστηση, ωστόσο η καταστροφή χαρακτηρίζεται βιβλική σε γεωργικές καλλιέργειες, ελαιώνες, ζωικό κεφάλαιο και μελίσσια. Μάχη με τις αναζωπυρώσεις για δεύτερο 24ωρο έδιναν πυροσβέστες, εθελοντές και κάτοικοι σε Σαχτούρια, Μέλαμπες, Αγία Γαλήνη και Αγ. Γεώργιο.

Η φωτιά στις Μέλαμπες έφτασε στις αυλές των σπιτιών. Οι κάτοικοι αρνήθηκαν να εγκαταλείψουν το χωριό και προσπαθούσαν με λάστιχα να σώσουν τις περιουσίες τους.

Η φωτιά στο Ρέθυμνο από δορυφόρο

Σχεδόν 15.000 στρέμματα γης έγιναν στάχτη σε λιγότερο από ένα 24ωρο, με τη δορυφορική μέτρηση του ευρωπαϊκού δορυφόρου να πραγματοποιείται στις 12:10 το μεσημέρι του Σαββάτου 16/7, ενώ υπήρχαν ακόμη ενεργές εστίες (κίτρινα και πορτοκαλί στίγματα).

Στο Ροδάκινο η φωτιά έχει τεθεί υπό πλήρη έλεγχο. Σύμφωνα με δηλώσεις του περιφερειάρχη Κρήτης, Σταύρου Αρναουτάκη, τη Δευτέρα θα ξεκινήσουν οι πρώτες εκτιμήσεις από στελέχη και υπαλλήλους του ΕΛΓΑ.

Μεγάλη η έκταση της…Διαβάστε τη συνέχεια: ertnews.gr