Λευκός Οίκος: Οι ΗΠΑ «εργάζονται για να αποσαφηνίσουν τη θέση της Τουρκίας» σχετικά με τη διεύρυνση του ΝΑΤΟ

Νεα


Η Ουάσιγκτον «εργάζεται για να αποσαφηνίσει τη θέση της Τουρκίας» αφού ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν απείλησε να εμποδίσει τη Φινλανδία και τη Σουηδία να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ, δήλωσε την Παρασκευή η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Τζεν Ψάκι.

Η ιδέα της ένταξης των δύο χωρών στη διατλαντική συμμαχία είχε λάβει «ευρεία υποστήριξη από τις χώρες μέλη του ΝΑΤΟ», είπε η Τζ. Ψάκι.

Η Φινλανδία και η Σουηδία δεν μπορούν να γίνουν μέλη του ΝΑΤΟ παρά μόνο εάν όλα τα μέλη του ψηφίσουν ομόφωνα υπέρ της ένταξής τους.

Οι δηλώσεις του Ερντογάν ήταν ψυχρολουσία για τη διαδικασία που έχουν στηρίξει μέχρι τώρα οι περισσότερες χώρες μέλη, μεταξύ των οποίων και οι ΗΠΑ, καθώς και ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ που δήλωσε έτοιμος να υποδεχτεί τις δύο χώρες «με ανοιχτές αγκάλες».

Οι ΗΠΑ θέλουν «να καταλάβουν καλύτερα τη στάση της Τουρκίας», διευκρίνισε ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου Τζον Κίρμπι, σημειώνοντας ότι η χώρα αυτή είναι «πολύτιμος σύμμαχος» στο ΝΑΤΟ και «αυτό δεν έχει αλλάξει». Η Τουρκία «ενεπλάκη και ήταν αποτελεσματική στην προσπάθεια εγκαθίδρυσης ενός διαλόγου μεταξύ της Ρωσίας και της Ουκρανίας και παρείχε βοήθεια στην Ουκρανία», πρόσθεσε. «Επομένως, τίποτα δεν αλλάζει όσον αφορά τη θέση της στη συμμαχία του ΝΑΤΟ».

Ο Ερντογάν είπε ότι δεν θέλει «να δει να επαναλαμβάνεται το ίδιο λάθος με εκείνο που διαπράχθηκε κατά την ένταξη της Ελλάδας» και κατηγόρησε τη Στοκχόλμη και το Ελσίνκι ότι…Διαβάστε τη συνέχεια: ertnews.gr