Λαμπρές εκδηλώσεις για τα 219 χρόνια από το Ολοκαύτωμα του Σουλίου

Τα Νεα της Περιφερειας


219 χρόνια συμπληρώνονται φέτος από το ολοκαύτωμα του Σουλίου και αυτοθυσία του Καλογήρου Σαμουήλ και των Σουλιωτών. Οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν την Παρασκευή στην Παραμυθιά και ολοκληρώθηκαν την Κυριακή το μεσημέρι στον ιστορικό χώρο του Σουλίου.

Μετά από δύο χρόνια πανδημίας, τα ιερά βράχια του Σουλίου δέχθηκαν και πάλι προσκυνητές, που ήρθαν να τιμήσουν τις επετειακές εκδηλώσεις για την ανατίναξη του Κουγκίου.

Διακόσια δέκα εννιά χρόνια μετά ο πάντα επίκαρος αγώνας των Σουλιωτών παραμένει σύμβολο αυτοθυσίας και ελευθερίας. Πέρα από την πραγμάτωση του συνθήματος «ελευθερία ή θάνατος», ο αγώνας των Σουλιωτών αποτέλεσε αρχικά τη θρυαλλίδα για το ξέσπασμα του εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα και στη συνέχεια με τη φυσική συμμετοχή τους σε πολλές τις μάχες με τον τουρκικό στρατό οι σκληροτράχηλοι πολεμιστές συνέβαλαν καθοριστικά   για την κατάκτηση της εθνικής ανεξαρτησίας.

Ο μεγαλειώδης επίλογος της  αντίστασης των Σουλιωτών γράφτηκε στις 13 Δεκεμβρίου του 1803 στο Κούγκι όπου ο ιερομόναχος Σαμουήλ μαζί με γυναικόπαιδα και  λιγοστούς ανήμπορους πολεμιστές έβαλε φωτιά στην μπαρουταποθήκη και όλοι μαζί πέταξαν στην ελευθερία.

Φέτος η Περιφέρεια Ηπείρου και ο Δήμος Σουλίου, τίμησαν το Σούλι με τριήμερες εκδηλώσεις οι οποίες κορυφώθηκαν με την αναπαράσταση της ανατίναξης του Κουγκίου από τον Καλογήρο Σαμουήλ και τους Σουλιώτες, την τελευταία Κυριακή του Μαΐου, όπως προβλέπεται.

“Το αδούλωτο πνεύμα των…Διαβάστε τη συνέχεια: ertnews.gr