Λίβανος: Το κοινοβούλιο απέτυχε και πάλι να εκλέξει πρόεδρο της χώρας

Νεα


Οι Λιβανέζοι βουλευτές απέτυχαν και πάλι σήμερα να εκλέξουν αρχηγό του κράτους στη χώρα, η οποία παραμένει χωρίς πρόεδρο από την 1η Νοεμβρίου, καθώς το πολιτικό αδιέξοδο επιδεινώνεται στο Λίβανο, που βρίσκεται σε πλήρη οικονομική κατάρρευση.

Το κοινοβούλιο είναι βαθιά διαιρεμένο ανάμεσα στο στρατόπεδο που αντιτίθεται στην Χεζμπολάχ και υποστηρίζει έναν υποψήφιο, τον Μισέλ Μοαουάντ, και αυτό του ισχυρού φιλοϊρανικού σχηματισμού που μπλοκάρει την εκλογή του. Κανένα από τα δύο στρατόπεδα, ωστόσο, δεν διαθέτει ξεκάθαρη πλειοψηφία.

Ο Μοαουάντ, γιος του πρώην προέδρου Ρενέ Μοαουάντ που δολοφονήθηκε το 1989, έλαβε 43 ψήφους, μακράν των 86 που ήταν απαραίτητες για να εκλεγεί από τον πρώτο γύρο, ή των 65 που απαιτούνταν στο δεύτερο γύρο.

Ο αρχηγός της Χεζμπολάχ, Χάσαν Νασράλα, δήλωσε την Παρασκευή ότι επιθυμεί έναν πρόεδρο της Δημοκρατίας που να μην είναι υποταγμένος στις Ηνωμένες Πολιτείες και ο οποίος «να καθησυχάζει την αντίσταση», που ενσαρκώνεται από τη Χεζμπολάχ, η οποία διαθέτει έναν ισχυρό ένοπλο βραχίονα.

Ο Μοαουάντ θεωρείται προσκείμενος στις Ηνωμένες Πολιτείες.

«Το αδιέξοδο είναι πλήρες», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο βουλευτής Μαρκ Νταού, που προέρχεται από το λαϊκό κίνημα αμφισβήτησης του 2019. Κατηγόρησε το στρατόπεδο της Χεζμπολάχ και των συμμάχων της ότι μπλοκάρει την…Διαβάστε τη συνέχεια: ertnews.gr