Λέσβος: Παραμονή Δεκαπενταύγουστου στην Παναγία της Πέτρας (βίντεο)

Τα Νεα της Περιφερειας


Τριήμερος ο εορτασμός της Παναγίας της Γλυκοφιλούσας στην Πέτρα της Λέσβου, στη χάρη ενός από το πιο παραδοσιακά, γραφικά και ευλαβικά προσκυνήματα του νησιού.

Η ιστορική εκκλησία είναι χτισμένη στην κορυφή ενός ηφαιστειακού βράχου, ύψους 40 μέτρων, που βρίσκεται στο κέντρο του οικισμού, στον οποίο και οφείλει το χωριό το όνομά του. Τα 114 σκαλιά λαξευμένα στον Ιερό βράχο ανεβαίνουν χιλιάδες πιστοί για να προσκυνήσουν την θαυματουργή εικόνα της Παναγίας.

Η εκπομπή της ΕΡΤ1 “ΕΡΤ Σαββατοκύριακο” σε ζωντανή σύνδεση με την Παναγία της Πέτρας στη Λέσβο φιλοξένησε τον πρόεδρο του πολιτιστικού συλλόγου της Πέτρας, Κώστα Κουφό, που μίλησε για το επιβλητικό προσκύνημα.

Στο πλαίσιο του εορτασμού πραγματοποιήθηκε, παραμονή του Δεκαπενταύγουστου,  λιτανεία της εικόνας Παναγίας Γλυκοφιλούσας, την οποία συνόδευαν στα σοκάκια του χωριού, καβαλάρηδες πάνω στ’ άλογά τους, με συνοδεία παραδοσιακής μουσικής.

Στον παραλιακό δρόμο ολοκληρώθηκε η εκδήλωση με χορούς από το χορευτικό τμήμα του Πολιτιστικού Συλλόγου Πέτρας, ενώ ο Ιππικός Όμιλος Πέτρας βράβευσε τα τρία καλύτερα άλογα της συμμετοχής.

Στην κορυφή του βράχου της Πέτρας, ύψους σαράντα περίπου μέτρων, βρίσκεται ο Ναός της Παναγίας της Γλυκοφιλούσας, σε θέση οχυρή και απόρθητη, που κατά τους χρόνους της ηγεμονίας των Γατελούζων στη Λέσβο ήταν μικρό φρούριο.

Για τη Θαυματουργή Εικόνα επικρατούν…Διαβάστε τη συνέχεια: ertnews.gr