Λέσβος: Δακτυλίωση πελαργών στις φωλιές γύρω από τον Κόλπο Καλλονής

Τα Νεα της Περιφερειας


Για δεύτερη συνεχή χρονιά το προσωπικό του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου και του ΚΠΕΝ Καλλονής, σε συνεργασία με το Ελληνικό Κέντρο δακτυλίωσης Πουλιών και τη συνδρομή της ΔΕΔΔΗΕ Καλλονής δακτυλίωσε τους νεοσσούς πελαργών στις φωλιές τους.

Η Λέσβος είναι το νησί των υγροτόπων και το μοναδικό νησί της Μεσογείου όπου φωλιάζουν τα δύο είδη πελαργών της Ευρώπης: ο Λευκοπελαργός και ο Μαυροπελαργός. Και ενώ ο τελευταίος φωλιάζει «κρυφά» μέσα στα πευκοδάση και τα φαράγγια του νησιού μας, ο Λευκοπελαργός προτιμά τα χωριά του. Οι περισσότερες φωλιές συγκεντρώνονται γύρω από τον Κόλπο Καλλονής, στα χωριά του Πολυχνίτου, Αγίας Παρασκευής, Καλλονής, Παπιανών και Δαφίων. Φέτος μικρά μεγάλωσαν και σε φωλιά στον Μανταμάδο.

Να σημειωθεί πως μέσα στο προηγούμενο χειμώνα, όταν τα πουλιά έλειπαν στην Αφρική, η ΔΕΔΔΗΕ έδειξε ιδιαίτερη φροντίδα ώστε κάτω από κάθε φωλιά να τοποθετηθεί ειδικό καλάθι για την προστασία των πουλιών από ηλεκτροπληξία και την αποφυγή ατυχημάτων. Έτσι και φέτος, με τη βοήθεια ειδικού γερανού, προσεγγίστηκαν όσες φωλιές ήταν εφικτό (λόγω ύψους) και εκτός από τα δακτυλίδια έγινε λήψη κάποιων ειδικών σωματικών μετρήσεων (βάρος, μήκος ράμφος κ.ά.). Οι νεοσσοί μεταφέρθηκαν στο έδαφος για σύντομο διάστημα σε διαφορετικές ημερομηνίες (Ιούνιο και Ιούλιο) όταν ήταν ανεπτυγμένοι αρκετά αλλά όχι έτοιμοι να εγκαταλείψουν τη φωλιά τους στα Παπιανά, Καλλονή, Δάφια και τη…Διαβάστε τη συνέχεια: ertnews.gr