Λάρισα : Έρευνα για τη μείωση του διοξειδίου του άνθρακα της ατμόσφαιρας

Τα Νεα της Περιφερειας


Είναι γνωστό ότι λόγω των ανθρώπινων δραστηριοτήτων, προκαλείται αύξηση της συγκέντρωσης των αερίων του θερμοκηπίου στην ατμόσφαιρα, που τελικά οδηγεί σε αύξηση της θερμοκρασίας, προκαλώντας την υπερθέρμανση του πλανήτη, η οποία εκτιμάται από τον ΟΗΕ ότι θα κυμανθεί από 2-6-4-8oC στο τέλος του αιώνα. Η Συμφωνία των Παρισίων του 2015, έθεσε ως στόχο τη συγκράτηση της αύξησης της θερμοκρασίας της ατμόσφαιρας σε επίπεδα μικρότερα των 2oC.

Για την επίτευξη του στόχου αυτού μεταξύ των άλλων μεθόδων, έχει προταθεί από την επιστημονική κοινότητα και η τεχνολογία της ταχείας αποσάθρωσης των πυριτικών ορυκτών, μέσω της οποίας γίνεται δέσμευση του διοξειδίου του άνθρακα, το οποίο είναι το βασικό αέριο του θερμοκηπίου.


Αυτά τα ορυκτά υπάρχουν στο έδαφος αποτελώντας βασικά συστατικά τους, αλλά η ποσότητα και ο ρυθμός αποσάθρωσής τους είναι πολύ βραδύς. Μια τέτοια έρευνα ξεκίνησε από το Ινστιτούτο Βιομηχανικών και Κτηνοτροφικών Φυτών (ΙΚΦΒ) του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ, υπεύθυνος Δρ. Ελευθέριος Ευαγγέλου και ως επιστημονικός σύμβουλος ο Δρ. Χρίστος Τσαντήλας, σε συνεργασία με την εταιρεία Fieldcode με έδρα τη Γερμανία που διατηρεί γραφείο στην Αθήνα (h;ps:/@eldcode.com/) Υπεύθυνη προγράμματος: Dr. Ingrid Smet, Γεωλόγος.
Σκοπός αυτής της έρευνας είναι η διερεύνηση της δυνατότητας μείωσης του διοξειδίου του άνθρακα της ατμόσφαιρας με προσθήκη στα γεωργικά εδάφη σημαντικών ποσοτήτων πυριτικών ορυκτών επιταχύνοντας την αποσάθρωσή τους μέσω της…Διαβάστε τη συνέχεια: ertnews.gr