Κ. Θεοφύλακτος, γ.γ. ΙΕΝΕ: Η Ρεβυθούσα σώζει – Είμαστε σε καλύτερη θέση από άλλες χώρες (video)

Οικονομια


«Στη σημερινή αβεβαιότητα εμείς θα πρέπει να αντιδράσουμε με ηρεμία» δήλωσε στις «Συνδέσεις» ο Κωνσταντίνος Θεοφύλακτος, γ.γ. του Ινστιτούτου Ενέργειας Νοτιοανατολικής Ευρώπης  αναφορικά με την παροχή φυσικού αερίου από την Ρωσία στην Ευρώπη. «Ο πρόεδρος Πούτιν είναι απρόβλεπτος. Η εκτίμηση μου είναι ότι δεν θα το κάνει (σ.σ. δεν θα κλείσει οριστικά τον αγωγό) και θα το αφήσει γιατί η Γερμανία είναι πολύ μεγάλος παίκτης και θα θέλει να έχει κάποιες άκρες στην ΕΕ», δήλωσε στην ΕΡΤ ο κ. Θεοφύλακτος.

Ο γενικός γραμματέας και πρόεδρος της Επιτροπής Ενεργειακής Αποδοτικότητας ανέφερε ότι στις 100 πρώτες ημέρες του πολέμου η Ρωσία εισέπραξε 100 δισεκατομμύρια ευρώ πουλώντας φθηνό αέριο στην Ινδία και στην Κίνα.

9 φορές πάνω η τιμή του αερίου σε 15 μήνες

«Η λέξη αβεβαιότητα είναι αυτή που εκφράζει σήμερα τον κόσμο» πρόσθεσε ενώ αναφερόμενος στη χώρα μας επισήμανε ότι «είμαστε σε καλύτερη θέση από άλλες χώρες» καθώς όπως είπε «η Ρεβυθούσα σώζει».

Μιλώντας για την ενεργειακή κρίση και την ακρίβεια στις τιμές παρέθεσε στοιχεία. Σύμφωνα με αυτό δεκαπέντε μήνες πριν, η αγορά ενός στάνταρντ φορτίου LNG (150.000 κυβικά μέτρα) κόστιζε 15 με 20 εκατ. ευρώ. Σήμερα η αγορά του ίδιου μεγέθους φορτίο οι εταιρείες καταβάλουν 180 εκατομμύρια.

 

 Διαβάστε τη συνέχεια: ertnews.gr