Κύπρος: Πρόταση νόμου για την ποινικοποίηση του σχολικού εκφοβισμού κατέθεσε η Πρόεδρος της Βουλής

Νεα


Πρόταση νόμου, η οποία στοχεύει στην ποινικοποίηση του σχολικού εκφοβισμού κατέθεσε στην κυπριακή Βουλή σήμερα η Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων της Κύπρου Αννίτα Δημητρίου.

Η πρόταση νόμου στοχεύει στην ποινικοποίηση ειδικά του «σχολικού εκφοβισμού», (bullying) δηλαδή της κατ’ εξακολούθηση και με πρόθεση σκληρής και κακοποιητικής συμπεριφοράς από μαθητή/τρια που ασκεί εκφοβισμό εναντίον άλλου/ης μαθήτριας σε σχολικό ή άλλο συναφή χώρο για παράδειγμα φροντιστήριο, θερινό σχολείο κλπ,

Απώτερος στόχος της πρότασης νόμου, η πρόληψη τέτοιων φαινομένων μέσα από τη θέσπιση κατασταλτικών αλλά και αναμορφωτικών μέτρων για τον μαθητή που ασκεί εκφοβισμό. Σημειώνεται ότι η σύγχρονη διεθνής ορολογία δεν ευνοεί τη χρήση των όρων «θύμα» και «δράστης», καθώς πρόκειται για ανήλικα άτομα.

Ποινική ευθύνη έχει ο μαθητής, ηλικίας δεκατεσσάρων (14) μέχρι δεκαοκτώ (18) ετών, σύμφωνα με όσα ισχύουν στο ποινικό σύστημα της Κύπρου όσον αφορά την ποινική ευθύνη ανηλίκου.

Ποινική ευθύνη θα έχει και ο «μαθητής θεατής» καθώς και το πρόσωπο ηλικίας μέχρι είκοσι ενός (21) ετών για ανάλογη πράξη που διέπραξε πριν από τη συμπλήρωση της ηλικίας των δεκαοκτώ (18) ετών, αφού στην πράξη, λόγω της ηλικίας του μαθητή θα εφαρμόζεται ο νόμος που ψηφίστηκε πρόσφατα για τη φιλική δικαιοσύνη στα παιδιά, δηλαδή ο περί Παιδιών σε Σύγκρουση με το Νόμο Νόμος του 2021.

Η πράξη που εμπεριέχεται στον ορισμό «του σχολικού εκφοβισμού» θα τιμωρείται με…Διαβάστε τη συνέχεια: ertnews.gr