«Κόκκινο» χτυπούν οι τιμές ενέργειας σε όλη την Ευρώπη – Τα μέτρα για την Ελλάδα

Οικονομια


Με φόντο το δύσκολο χειμώνα που προμηνύεται για τη Γερμανία το ένα μετά το άλλο, τα μνημεία και τα δημόσια κτίρια στο Βερολίνο χαμηλώνουν τα φώτα για εξοικονόμηση ενέργειας, την ώρα που οι συνεχώς αυξανόμενες τιμές ενέργειας φουσκώνουν τους λογαριασμούς στα ευρωπαϊκά νοικοκυριά ανεβάζοντας τον πληθωρισμό και το κόστος της καθημερινότητας στα ύψη. Στα προβλήματα που αναμένεται να αντιμετωπίσουν οι Γερμανοί έρχεται και ένα νέο χαράτσι στους λογαριασμούς του φυσικού αερίου.

Η έκτακτη εισφορά που θα φτάνει τα 2,4 ευρώ ανά κιλοβατώρα ανά ώρα ήταν αναγκαία, δηλώνει ο υπουργός Οικονομίας και Κλιματικής Αλλαγής Ρόμπερτ Χάμπεκ.

«Αυτή η εισφορά είναι ο δικαιότερος τρόπος για να μοιραστεί και να αντιμετωπιστεί το επιπλέον κόστος που θα αντιμετωπίσει ο κόσμος. Η εναλλακτική δεν είναι η μη επιβολή εισφοράς. Η εναλλακτική θα ήταν η κατάρρευση της γερμανικής αγοράς ενέργειας και μαζί της και μεγάλο μέρος της ευρωπαϊκής αγοράς ενέργειας», δηλώνει ο αντικαγκελάριος της Γερμανίας.

Η εισφορά θα ισχύει από τον Οκτώβριο ως τον Απρίλιο.

Για μία οικογένεια που καταναλώνει 15.000 – 20.000 KW ανά έτος η αύξηση συνολικά θα κυμαίνεται από 431 έως 575 ευρώ, ενώ τεράστιο θα είναι και το κόστος για επιχειρήσεις, εταιρείες και βιομηχανίας – θα αγγίζει τα 5,7 δισεκατομμύρια.

Εκτιμάται ότι η νέα αυτή εισφορά θα μπορούσε να οδηγήσει και σε αύξηση του πληθωρισμού κατά 2%. Για να αποφύγει αυτή την πιθανότητα ο Κρίστιαν Λίντνερ με επιστολή του…Διαβάστε τη συνέχεια: ertnews.gr